Филм „Нана“ отворио фестивал „Европска сарадња: филмска прича“

26. септембар 2019. | Београд

Филм „Нана“ отворио фестивал „Европска сарадња: филмска прича“

Филмом „Нана“, аутора Миладина Чолаковића, отворен је синоћ четврти по реду фестивал документарног филма „Европска сарадња: филмска прича“, који је Министарство за европске интеграције организовало поводом Дана европске територијалне сарадње.

Фестивал је у Центру за културу „Влада Дивљан“ у Београду отворила в.д. помоћника министра за европске интеграције Тамара Делић која је напоменула да је Министарство за европске интеграције овај фестивал покренуло како би грађанима скренуло пажњу на резултате програма прекограничне територијалне и транснационалне сарадње, али да је намера била и то да да се овим догађајем укаже да је улога културе и стваралаштва у повезивању земаља и региона, неприкосновена.

„Стога смо ове године, у сарадњи са румунским колегама, проширили наш фестивал и изван Београда. Претпремијеру два филма са овогодишњег фестивала, Нане и Чака Нориса против комунизма, имали смо у петак у Зрењанину, где од недавно имамо и канцеларију Програма прекограничне сарадње са Румунијом“, рекла је Тамара Делић.

Она је истакла да ће Министарство за европске интеграције настојати да од следеће године, осим Зрењанина, у ову филмску причу укључи још неки од градова из наших пограничних региона.

Након пројекције филма „Нана“, публика је имала прилику да разговара и са аутором филма Миладином Чолаковићем, који је напоменуо да је његов филм прво био замишљен као приватан документ.

„Први видео запис за овај филм настао је 2000. године када сам набавио прву дигиталну камеру и када сам отишао код своје нане да направим приватни запис да ми остане за успомену. Када се камера угасила, после сат времена, колико траје касета, видео сам да њена прича заслужује филм. Да је то наизглед једна обична жена, али да толико тога значајног има да каже и од тада сам уз њену дозволу и њено охрабрење почео да снимам тај филм“, рекао је Миладин Чолаковић, додавши да је тема овог филма свођење животног биланса.

Чолаковић је истакао да је био пријатно изненађен што је његов филм ушао у селекцију фестивала „Европска сарадња: филмска прича“, а на питање како се породица сећа главне протагонисткиње филма – покојне нане, аутор је духовито рекао ће је сутра „посетити“ да јој исприча о вечерашњем догађају.

Фестивал „Европска сарадња: филмска прича“ традиционално је посвећен обележавању и промовисању Дана европске територијалне сарадње, који је Европска унија установила 2013. године. Обележавањем овог дана Србија се придружује дешавањима која се овим поводом организују у више од 40 земаља широм Европе.