Много смо дали коалиционим партнерима

22. септембар 2019. | Београд

Много смо дали коалиционим партнерима
Увек сам мишљења да би свака политичка партија требало да се самостално „измери" на изборима, а постизборне коалиције и преговори онда имају смисла

Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције каже да ће се о персоналним решењима у Влади разговарати након избора и да, иако није зависна од ласкања, а самохвалисање јој се не свиђа, своје резултате итекако бележи, јер по природи посла често нису за јавно размахивање, па их шира јавност некада и не види.

Како сте доживели информацију да ће од актуелних министара, након избора, само један од вас остати у Влади Србије?

- Важније ми је од тога очекивање и уверење да су наши грађани за ових неколико година препознали одрживи, реформски, одговорно решен и посвећеним радом оствариван стратешки правац развоја и напретка свих делова Србије, али и повратка Србије на мапу европских и светских одговорних партнерстава. Председник Вучић и Влада су радили у синергији и координацији и отуда очекујем стабилан, изузетно добар резултат Српске напредне странке, јер је наша политичка платформа била окосница сваке владе последњих неколико година. О ресорима и персоналним решењима у будућој Влади Србије разговараће се и одлучивати унутар странке након избора. А да ли ће остати један министар, или ниједан, мање је значајно.

Никакве посебне тензије између мог и кабинета премијерке није било. Па ваљда је добро и природно да се размењују мишљења, није Србија Домановићево „Мртво море"

Ко од актуелних министара није заслужио да уђе у Владу?

- Мене та врста лицитацијског писанија и кладионичарског односа према влади уопште не интересује. Своје мишљење итетако утемељено имам о свакоме, па и о себи, као и сви други и о мени и одругима. На крају, али и најважније, грађани итекако имају изграђено мишљење о свакоме од нас који се бавимо политиком, било да смо у власти или опозицији. Али мој политички стил свакако није јавно распредање о мојим колегама. Кад буде и где буде требало и имало смисла, рећи ћу.

Шта мислите о својим резултатима?

- Има ко да оцени мој рад и резултате. Нисам зависна од похвала и ласкања, а самохвалисање ми се не свиђа. Али, своје резултате итекако бележим, као и све оно што сам урадила а што веома често јавност уопште не види, јер и није за јавно размахивање. У послу европских интеграција и приступне дипломатије, моја улога није да будем омиљена ни у Бриселу ни у Влади, већ да на поузданим одговорним основама комуникације и преговора водим „нон стоп дипломатију“ настојећи да нас препознају као кредибилног и одговорног партнера. Отворила сам 17 поглавља, потписала и програмирала око 1 милијарду средстава из ИПА фондова за реформе, бројне школе, болнице широм Србије, усмеравала новац у договору са ЕК и колегама из владе на најбоље пројекте, и све је то видљиво и урађено. А мислим да сам земљу и наше интересе увек чврсто, али и на достојанствено одговоран начин заступала.

Пријатељи проширења ЕУ
ШПАНАЦ И МАЂАР НА ПОЗИЦИЈАМА ВАЖНИМ ЗА НАС

Да ли нова администрација ЕУ иде на руку Србији?
- Изузетно сам задовољна што је политика проширења остала значајно присутна на агенди нове Комисије и што је опстао, чак мало и унапређен портфељ о политици проширења и суседству (досад је био о преговорима о проширењу). То је јасан сигнал да је истинито оно што је Урсула фон дер Лајен у свом првом обраћању ЕП и рекла, да нема целовито заокружене Европе без Западног Балкана. То је важно признање одговорних европских политичара.

Да ли ће нам значити што је за будућег шефа дипломатије ЕУ предложен Каталонац, док је за проширење ЕУ задужен Ласло Трочањи?
- Свакако су добре вести јер је реч о људима који долазе из држава које су пријатељи проширења ЕУ. Пре свега се ради о искусним особама и професионалцима, али и са политичким искуством, што је увек важно за процес преговора и политику проширења. Није довољан технократски експертизам, већ сагледавања бројних геополитичких, геоекономских и уопште глобалних кретања, и утицаја које имају и на кандидате али и на ЕУ. Србији нису потребне пречице ни повластице, већ саговорник који строго али правично вреднује напредак у постизању високих стандарда ЕУ, али и који дијалог са Приштином третира на статусно неутралан начин, што је као што знамо заједничка позиција ЕУ.

Поверење у ЕУ
РЕФОРМЕ ИЗ ПРОЦЕСА ЕВРОПСКИХ ИНТЕГРАЦИЈА ПОДРЖАВА ДВЕ ТРЕЋИНЕ ГРАЂАНА

Да ли је, и колико, сама ЕУ, својим ставом према Србији, одговорна што Срби губе поверење у ЕУ?
- Истраживања јавног мнења у последњих неколико година које МЕИ спроводи на сваких шест месеци говоре баш супротно од вашег питања - постоји стабилна и периодично за који проценат увећана подршка процесу европске интеграције. Подсећам и да две трећине наших грађана подржава реформе базиране на европским интеграцијама. То говори о зрелости наших грађана, који су од 2000. видели и чули много заклињања у европски пут, а никакав помак, већ пропале приватизације, социјалну индиферентност према људима који су остајали без посла и својих права, неуспелих реформи правосуђа, слабог прилива инвестиција, државе која је била пред банкротом и не превише цењена на међународној сцени. Отуда је све ово, што је од 2014. држава са развојним експозеом који је тада премијер Вучић представио, одрживи реални програм који нас корак по корак, води стабилно у ЕУ.

Вучић је казао да је неким министрима важније сликање и самопромоција од функције. Да ли сте се пронашли у тим речима?

- Не, баш напротив. То знају медији, никада нисам никога звала и вукла за рукав. Некада ми буде криво кад читаве важне активности и резултате мог министарства и моје не пренесу, али добро, и то је право медија. Мој рад и резултати су мој маркетинг.

Како доживљавате када људи који нису у Влади, а ни на челу СНС, на пример Маја Гојковић, дају оцене да су се неки министри уморили и да је време да се повуку? Да ли то доживљавате као мешање у ствари које их се не тичу?

- Зашто тако оштро о Маји? Маја Гојковић је председник Скупштине Србије и високи функционер СНС, има право да каже шта мисли, као и сви други који имају право да кажу шта мисле и о Влади и Скупштини и странци. Ја више волим на органима странке да кажем шта мислим, зато и нисам медијски интересантна.

Вучић је казао да ће коалициони партнери СНС, после наредних избора, добити мање учешће у власти. Да ли се слажете да је СНС до сада био дарежљив према коалиционим партнерима?

- Да, веома дарежљив. Заиста сам увек мишљења да би свака политичка партија требало да се самостално „измери" на изборима, а постизборне коалиције и преговори онда имају смисла.

Да ли се смањила тензија између вашег кабинета и кабинета премијерке Ане Брнабић?

- Имамо коректан однос и никакве посебне тензије није било. То је произашло из неких натписа о томе да су постојали различити ставови око неких питања, и одмах бомбастично се пише о тензијама. Па ваљда је добро и природно да се размењују мишљења, није Србија Домановићево „Мртво море", већ демократска земља плурализма мишљења.

Да ли очекујете да се до краја године настави дијалог Београда и Приштине?

- Београд свакако није одговоран за настали застој, што је правилно препознала и Европска унија, као и најважније земље. Председник Србије и Влада су више пута јавно рекли да је Београд спреман за наставак дијалога, наравно након што би се укинуле нелегитимне таксе, које подривају регионални економски простор, али се то, упркос притисцима ЕУ и САД, није догодило. Очекујем да се након исхода избора на КиМ и политике, коју ће по том питању заузети новоизабрани представници извршне власти у Приштини, појача ангажман свих заинтересованих страна да се тарифе повуку. Онда би могло да се говори о наставку дијалога. Видећемо. Генерално, у протеклом периоду, свеукупна ситуација на терену је погоршана управо јер је Приштина опструисала напредак, који је углавном био ограничен због неуспеха Приштине да се придржава обавеза и испуњава рокове за имплементацију договорених аранжмана од 25. августа 2015.

Гојковићева има право да каже шта мисли, као и сви други, и о Влади, и о Скупштини, и о странци. Ја више волим на органима странке да кажем шта мислим, зато и нисам медијски интересантна

Најављује се и промена формата дијалога Београда и Приштине. Да ли је то могуће или мислите да ће ЕУ наставити да буде посредник?

- Овде је важно да се разумеју две ствари: ЕУ је ангажована као посредник у дијалогу зато што се ради о европском простору и питањима из домена заједничке спољне и безбедносне политике ЕУ - Бриселски споразум је домет ЗСБП ЕУ - то је уосталом рекла и сама Кетрин Ештон, а и сама мисија ЕУЛЕКС на КиМ се спроводи у том мандату - и зато што је ЕУ статусно неутрална страна (пет држава чланица ЕУ и даље не признаје ЈПН КиМ), те она као таква једина, макар и формално задовољава критеријум непристрасности, што посредовањем неке друге или треће стране не би било изводљиво. Отуда сам мишљења да ће ЕУ наставити да буде посредник у дијалогу и да ће се он наставити под окриљем ЕУ, независно да ли ће нови високи представник лично или уз опуномоћеника носити овај процес. Да ли ће ЕУ, уз пристанак страна у дијалогу, позвати и друге заинтересоване учеснике да се значајније ангажују у процесу постизања свеобухватног споразума је питање које се тиче способности ЕУ да гарантује поштовање будућег споразума, а да не изгуби заслуге за његово постизање. Зато се у извесном смислу може очекивати да ће се пре сазивања формалних састанака у Бриселу, одвијати интензивније дипломатске консултације. Изјава канцеларке Ангеле Меркел „да не постоји рок за постизање споразума, али да би га требало постићи што пре" добра је процена и показује да је ЕУ свесна комплексности и тежине овог процеса.

Разговарала Катарина Благовић

Извор: Курир