Ј. Јоксимовић: Србија спремна да подели своја искуства из процеса европских интеграција

12. јул 2019. | Батуми

Ј. Јоксимовић: Србија спремна да подели своја искуства из процеса европских интеграција

Грузија је Србију препознала као најозбиљнијег кандидата за чланство у ЕУ од којег жели да научи и добије више информација и техничког сазнања, као и опште консултације у вези са процесом европских интеграција, истакла је данас у Батумију министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Министар Јоксимовић, која се налази у вишедневној посети Грузији, где се састала са бројним званичницима, међу којима и председницом те земље, потписала је данас са шефом грузијске дипломатије Давидом Залкалианијем Меморандум о сарадњи у области европских интеграција.
„Грузија је земља која има европске аспирације, а налази се као и Србија у специфичном геополитичком простору где се сударају интереси великих сила. Грузија тежи свом путу стабилизације и модернизације кроз процес европских интеграција. Чини ми се да покушава уз реформе, демократизацију и уопште један општи напредак друштва, да постане део ЕУ, јер на крају интерес грађана је оно што је најважније за сваку одговорну владу“, рекла је она.

Указала је да Грузија цени наше стручњаке и администрацију, који су вредно радили на припреми процеса европске интеграције, који се и даље одвија и који ће се одвијати наредних година.

Меморандумом, према њеним речима, потврђени су додатно добри политички и економски односи две земље.

Јоксимовић је истакла да ће Србија помоћи свима који желе европску будућност и који желе да науче од Србије нешто у овом процесу.
„Министар Залкалиани је потврдио и потпуну приврженост стандардима међународног права и поштовања територијалног интегритета. Грузија је принципијелан партнер Србије, која у сваком погледу шири коалицију пријатељства на међународном нивоу“, објаснила је.

Залкалиани је изразио задовољство потписаним Меморандумом и рекао да он представља оквир за развој сарадње са Србијом у европским интеграцијама.

„Желимо пуно успеха српским колегама у овом важном процесу европске интеграције. И наша жеља је да идемо ка ЕУ. Лидер смо по том питању у источној Европи“, казао је он.

Залкалиани је рекао да његова земља жели да учи од Србије, те изразио уверење да ће та сарадња бити од обостране користи.

Извор: Танјуг