Ј. Јоксимовић са делегацијом задуженом за Србију Директората ЕУ за суседство и преговоре о проширењу

12. јун 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић са делегацијом задуженом за Србију Директората ЕУ за суседство и преговоре о проширењу

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са представницима Директората ЕУ за суседство и преговоре о проширењу (DG NEAR) – са шефом одсека за Србију Кетрин Вент на челу, о Извештају Европске комисије и односима Србије и ЕУ током процеса приступања.

Јадранка Јоксимовић информисала је чланове делегације Директората о Извештају Европске комисије. Нагласила је да је ове године Извештај добио велику медијску пажњу и да су сви релевантни учесници у политичком животу – председник Републике, председник Владе, ресорни министри, парламент, Привредна комора, Национални конвент, дискутовали о садржини Извештаја, чиме је показана наша спремност да се на конструктиван начин и договорно прихвате препоруке, али и изнесу наша виђења и аргументи.

Јоксимовић је изразила очекивање да ће Директорат остати део Европске комисије и у новом сазиву, са истим капацитетом, структуром и утицајем. То ће, према њеним речима, допринети процесу проширења и самим тим европским интеграцијама Србије.

Посета Београду добра је прилика, истакла је Јадранка Јоксимовић, да се побољша међусобна сарадња на техничком нивоу што ће Србији омогућити да се боље припреми за наставак преговарачког процеса и чланство. Рекла је и да ће Министарство за европске интеграције и Преговарачки тим и даље посвећено радити како би се остварили позитивни резултати у процесу приступања.

Шеф Одсека за Србију Кетрин Вент истакла је да је веома важно што је делегација Директората дошла у Србију јер је унапређење ионако добре сарадње један од главних циљева посете. Нагласила је да је потребно да се више времена проведе у Србији ради бољег увида у процес европских интеграција и спровођење реформи. Вент је указала и на потребу побољшања размене информација због унапређења процеса европских интеграција.

Извор: Танјуг