Ј. Јоксимовић: Извештај Европске комисије анализиран у свим институцијама

12. јун 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић: Извештај Европске комисије анализиран у свим институцијама

Извештај Европске комисије о напретку у евроинтеграцијама Влада Србије ће на најозбиљнији начин схватити, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, истичући да га нико није потценио, нити има тај став.

Јоксимовић је на скупштинском Одбору за европске интеграције, одговарајући на примедбе и констатације народних посланика чланова тог Одбора, казала да постоје делови у Извештају са којима се Влада Србије не слаже до краја, у смислу да није до краја унето све што је требало да буде нотирано, као и у погледу неких оцена.

„Нико није потценио тај Извештај, нити има тај став“, истакла је Јоксимовић не седници Одбора где је заједно са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем представила Извештај народним посланицима.

Додаје да није покушавала да прибави политичке поене ни себи, ни Влади Србије тако што је оценила да је Извештај ЕК позитиван, а генерално јесте, и додала да је веома аргументовано и отворено говорила у којим областима је оцењен мањи напредак, или одсуство напретка, као и где мисли да има политичких оцена.

„Тачно је да политичке оцене служе за објашњење политичких критеријума, али политичку оцену дају политички актери, а они који припремају Извештај требало би да уврсте све оно што је релевантно и објективно и да унесу све политичке оцене које дају различити извори информисања”, каже Јоксимовић.

Као пример је навела да када се каже у Извештају да је председница парламента позвала посланике појединих опозиционих партија на консултације и дебату, а не унесете чињеницу да је тај део опозиције који је позван одбио позив, то онда даје елементе неправилне селекције чињеница и уноси политичку оцену и конотацију.

Одговарајући на коментар посланице Гордане Чомић да је потребан контекстуални напредак у тумачењу Извештаја, Јоксимовић каже да је контекстуални напредак неопходан да се борите за истинитост и објективност и да је то улога одговорне Владе и одговорних министара и свих који се баве процесом европских интеграција.

„То што указујемо на нешто са чим се не слажемо или што сматрамо да није довољно забележено, па то није рушење договорне платформе, то је једна нормална и разумна размена мишљења између оних који су пристали да буду оцењивани и оних који желе да нас оцењују, јер сматрају да имамо потенцијал да постанемо функционални део ЕУ“, наводи Јоксимовић.

Што се тиче о томе шта ће Влада Србије радити са препорукама, Јоксимовић наводи да су неке од препорука дате у форми мерила за затварање поглавља.

„Када имате мерила за затварање поглавља као препоруку коју треба да спроведете, јасно је да не можете све да постигнете у једном извештајном периоду од годину дана. Ако бисмо у сваком извештајном периоду успевали да затворимо и спроведемо све препоруке за затварање, онда ја верујем да бисмо за две године били спремни да причамо о ратификацији уговора о чланству, а то објективно није могуће“, навела је министар.

Додаје да зато постоји извештајни период и зато постоје и прелазна мерила и мерила за затварање, а крајња сврха имплементације јесте да се спроведу мерила за затварање.

„Ми смо доста од ових препорука спровели, али није све до краја урађено“, казала је Јоксимовић.

Извор: Танјуг