Ј. Јоксимовић: Нема потребе уносити негативна очекивања

04. мај 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: Нема потребе уносити негативна очекивања

 

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, коментаришући што у буџету ЕУ до 2027. године нема ставке о проширењу, истиче да нема потребе да се уносе негативна очекивања.
„Уколико нека од држава, на пример Србија, буде спремна за чланство, њен пријем ће, ипак, бити омогућен”, рекла је Јоксимовић за данашњу Политику.

Она је објаснила да у новом буџету ЕУ није предвиђен специфичан раздел за ново проширење, јер ниједна држава кандидат тренутно није пред ступањем у Унију.
„То значи да ће, уколико нека од држава кандидата, на пример Србија, буде спремна за чланство, њен пријем ипак бити омогућен, јер су Лисабонским уговором дефинисани механизми којим ће се издвојити средства да би нова чланица ЕУ могла да приступи свим програмима ЕУ као пуноправна чланица“, навела је министар.

Према њеним речима, то се последњи пут десило 2013. године Хрватској. Ни буџетом ЕУ који је тада био актуелан нису била предвиђена средства за проширење, али су у моменту опредељена, казала је Јоксимовић.

Министар за европске интеграције је навела да се Стратегијом проширења, ЕК директно обавезала да ће кандидатима и потенцијалним кандидатима финансијски помоћи у шест области - владавина права, миграције и безбедност, инфраструктурно повезивање, дигитална агенда, социоекономски развој и процес помирења у региону.
И то су средства која су, поред ИПА фондова, намењена за припрему држава кандидата за пријем у ЕУ, напоменула је она.


Ми би требало да се руководимо сопственим интересима, да будемо на европском путу, да доводимо нове стране инвеститоре, да будемо стабилна држава у окружењу које није увек повољно, ми смо ти који показујемо снагу за стабилност и одговорну политику која је у интересу наших грађана, истакла је Јоксимовић.
„Наше је да радимо свој посао, да користимо све инструменте и новац који нам је на располагању за одрживи развој државе и грађана. Европски пут ће нам наредних година дати и стабилност, али и знатна бесповратна финансијска средства и не видим зашто то не бисмо искористили”, закључила је министар за европске интеграције.

Извор: Политика