Информације Актуелности

Јадранка Јоксимовић: Нисмо руски тројански коњ у Европи

29. јул 2017. | Београд

Јадранка Јоксимовић: Нисмо руски тројански коњ у Европи

Пред нама је вишегодишњи пут до чланства у Европској унији на коме ћемо се за спољне и безбедносне изазове често ослањати на помоћ и подршку ЕУ, као што у појединим питањима имамо веома значајну подршку Русије. Ми смо Срби, нисмо "мали Руси", и нисмо "тројански коњ" за руске интересе у ЕУ. Али поштујемо подршку и однос према нашим интересима које је Руска Федерација показала и то не кријемо, због тога им нисмо увели санкције.

Ово за "Новости" каже министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, одговарајући на питање када очекује отварање преговарачког поглавља 31 о спољној политици и може ли ту као први задатак да нас сачека захтев да уведемо санкције Русији.

- Одлука о отварању поглавља 31 доноси се консензусом чланица ЕУ и извесно је да то неће бити ове године, а Србија разуме поруке које су важне појединим чланицама. То поглавље требало би да се третира на исти начин како је било и код других кандидата. Уосталом, видите и сами да су се околности закомпликовале, што доводи до померања у односима глобалних сила.

* Да ли ће Србија наићи на отпор балтичких земаља, пошто је Литванија за то да се политика проширивања "преиспита" јер "неки преговарају о чланству, а учествују у војним вежбама са Русијом"...

- Схватамо да поједине државе, посебно балтичке, имају другачији однос према Русији од нашег, у контексту сопственог сагледавња ближе и даље прошлости. Мислим и да постоји извесно разумевање у великом броју чланица за разлоге наше другачије политике. Иначе, неупоредиво више војних вежби имали смо са земљама ЕУ и са НАТО.

* Да ли вам је неко дефинисао период у ком би Србија могла да уђе у ЕУ?

- Корисна је изјава председика Европског савета Доналда Туска да ће врата за нас бити отворена када будемо у потпуности спремни. То је легитиман одговор, јер значи да проширење није завршена политика, иако многи желе да тако представе ствари. И ЕУ државе имају и те како користи од нових чланица, није то једностран процес где само нова чланица профитира.

* Четвртина испитаних у анкети вашег министарства сматра да улазак Србије у ЕУ успорава политика сталних уцена...

- Нико нас ни на шта не приморава и не морамо ништа, ако је то наш избор. Не мислим да би нам користила политика "нећемо ништа, нећемо нигде, нећемо ни са ким", имајући у виду да је Србија окружена чланицама ЕУ и онима који то желе да постану, а посебно због економске важности ЕУ за нас.

 

НЕ ПРЕПОЗНАЈЕМ СЕ У КРИТИЦИ ВУЧИЋА

* ДА ли сте речи председника државе, да су само ретки из СНС јавно стали у његову заштиту од напада у неким таблоидима, осетили као критику и на ваш рачун?

- Не. Напади тог типа на председника су рефлексија ишчашене свести о томе шта значе критика и слобода медија. Многима из медијског света биће потребно времена да се науче професионалној етици, одговорности за јавно изговорену реч и обавезама транспарентног и одговорног пословања. За то су европски стандарди најбољи лек.

Извор: Вечерње новости