Јоксимовић и Чепурин о ЕУ интеграцијама, региону и међународним односима

25. јул 2017. | Београд

Јоксимовић и Чепурин о ЕУ интеграцијама, региону и међународним односима

Министар за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић разговарала је јуче са амбасадором Руске Федерације у Србији Александром Чепурином о односима двеју држава, процесу европских интеграција и реформама које се спроводе током тог процеса.

Јоксимовић је током разговора, у којем је било речи и о ситуацији у региону и другим значајним темама, подвукла да је чланство у ЕУ стратешко опредељење Србије, и истакла да није добро креирати атмосферу у којој је наша земља стално под неким притисцима да се одреди.

Наш стратешки циљ је јасан, а то су европске интеграције, поновила је она указавши на то да је такво опредељење потврдило и последње истраживање, по којем 49 одсто грађана јасно подржава европски пут земље.

У интересу је Србије да задржи и очува добре политичке и економске односе са Руском Федерацијом, као и са свим другим важним глобалним силама, а у контексту сложених међународних односа, нагласила је Јоксимовић.

Она је поновила да Србија високо цени принципијелну подршку Русије по питању Косова и Метохије.

Јоксимовић је упознала амбасадора Чепурина са процесом европских интеграција Србије. Чепурин је истакао да Руска Федерација цени настојања Београда да сачува добре односе са Москвом, у контексту сложених међународних односа.

Када је у питању ситуација у региону, Јоксимовић и Чепурин су сагласни да је сарадња услов његове стабилности и развоја и да би сви требало да покажу искрену посвећеност том циљу.

Јоксимовић је истакла да је Србија недвосмислено показала да је промотер регионалне сарадње, чиме активно доприноси стабилности - што је важно за ЕУ, али и шире.