Ј. Јоксимовић: Отварање нових поглавља биће потврда напретка Србије

16. новембар 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: Отварање нових поглавља биће потврда напретка Србије


Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је Србија, поред области владавине права, интензивно радила и на припреми других преговарачких позиција које се тичу важних реформских области. Јоксимовић је, након састанка са амбасадорима земаља чланица ЕУ, навела да сматра да је важно да чланице констатују напредак тиме што ће дати сагласност за отварање нових поглавља.
„Уз укупну анализу онога што смо у поглављима 23 и 24 урадили, посебно у другој половини године, мислим да има довољно елемената и корака који ће бити довољни за државе чланице да подрже отварање нових поглавља до краја године”, казала је Јоксимовић.

Истакла је да је отварање три поглавља нешто што Србија очекује до краја аустријског председавања, те да све друго не би реално осликавало напредак Србије.
„Видећемо како ће се одвијати расправа на нивоу институција ЕУ и држава чланица. У сваком случају, ми смо радили”, навела је министар.

Јоксимовић каже да Србији није циљ само да отвара поглавља у преговарачком процесу и додаје да тек када се отворе поглавља улази се у реформе по одређеним областима и поглављима.
„Према томе, то је важан корак ка реформама и ја очекујем да државе чланице дају позитиван сигнал да су препознале напредак који је Србија остварила и да ћемо до краја године отворити неколико нових поглавља, али са тим нећемо сада лицитирати, битно је да се отварају нова поглавља”, каже Јоксимовић.

Наводи да су и на данашњем састанку обавестили представнике држава чланица да је припремљено седам преговарачких позиција и то за поглавље 9 -  финансијске услуге, поглавље - 18 статистика, поглавље 17 - економске и монетарне одредбе, поглавље 2 које се тиче слободног кретања радника, поглавље 4 - слободно кретање капитала, поглавље 14 - транспортна политика и поглавље 21 -  трансевропске мреже.

Коментаришући данашњи састанак, Јоксимовић је казала да се одржавао управо у тренутку када земље чланице анализирају незванични документ који Европска комисија припрема државама чланицама у односу на кораке који су предузети и домете који су постигнути у реализацији циљева поглавља 23 и 24, а који се тичу пре свега владавине права.

Извор: Танјуг

 

 

 

Ј. Јоксимовић на састанку са амбасадорима земаља чланица ЕУ

Ј. Јоксимовић на састанку са амбасадорима земаља чланица ЕУ

 

Изјаве за медије после састанка са амбасадорима земаља чланица ЕУ

Изјаве за медије после састанка са амбасадорима земаља чланица ЕУ

 

Изјаве за медије после састанка сa амбасадорима земаља чланица ЕУ

Изјаве за медије после састанка сa амбасадорима земаља чланица ЕУ