Ј. Јоксимовић и Пинтер: Убрзати европске интеграције Србије и региона

27. јaнуар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић и Пинтер: Убрзати европске интеграције Србије и региона

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и амбасадор Мађарске Атила Пинтер разговарали су о плановима Србије у наставку европских интеграција, сарадњи две државе у том процесу, ставовима Вишеградске групе о процесу приступања, ситуацији у региону и ЕУ и другим темама.

Министар је захвалила Мађарској на конкретној помоћи и подршци коју пружа Србији на њеном европском путу. Посебно је, у том смислу, издвојила став министра иностраних послова и спољне трговине Петера Сијарта да би сва преговарачка поглавља са Србијом требало што пре отворити и да би европске интеграције Србије требало убрзати. То је посебно важно због чињенице да таква подршка долази из нама суседне и веома важне чланице ЕУ и због тога што Србија доследно спроводи план о заштити и промоцији права националних мањина.

Такође, Јадранка Јоксимовић указала је и на важност политичке и техничке подршке коју европским интеграцијама Србије пружају и државе Вишеградске групе – чији је Мађарска члан, јер се ради о земљама које афирмишу политику проширења и чије искуство може значајно да допринесе квалитету нашег процеса приступања.

Министар је указала на важне ефекте досадашње прекограничне сарадње Србија – Мађарска, финансиране из фондова Европске Уније, у оквиру које су институције из пограничних области реализовале бројне пројекте од важности за локалну заједницу и регионални развој.

Саговорници су се сложили да би кредибилна политика проширења ЕУ требало да омогући већа средства за развој програма ИПА 3 за перспективу 2021 – 2027, као и за WBIF тј. финансијског оквира за Западни Балкан, као и да се отвори простор за додатне инвестиције у пoгледу приоритета одрживог развоја и Зеленог договора за регион.

Министар је поновила да је Србија посвећена спровођењу процеса европских интеграција и реформи, навела је да 54 процента грађана Србије подржава чланство у ЕУ, а 73 процената реформе. Рекла је и да имамо пет потпуно припремљених преговарачких позиција и да очекујемо да до краја јуна тј. до краја председавања Хрватске Саветом ЕУ отворимо нека од њих. Она очекује да ће нова Европска комисија посебну пажњу посветити убрзању европских интеграција Србије и региона. Навела је и да се посебном пажњом пратимо дебате о будућности ЕУ као и предлоге у вези са новом методологијом проширења.

Амбасадор Пинтер потврдио је да ће Мађарска, као и до сада, наставити да подржава наше европске интеграције и да ће бити посвећен и поуздан партнер Србије у процесу европских интеграција. Истакао је да реформе које се спроводе дају резултате и да би требало да буду настављене. Нагласио је да је Србија пример поштовања права националних мањина и да би и друге државе требало да следе те принципе. Констатовао је и да се Србија показала као значајан чинилац регионалне стабилности и поуздан партнер ЕУ.

Јоксимовић и Пинтер оценили су да односи две државе никада нису били бољи, да не постоје отворена питања и да постоји обострана жеља за њиховим јачањем.

Извор: Танјуг