Ј. Јоксимовић и Амендола: Италија се залаже да Србија што пре постане део ЕУ

16. децембар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић и Амендола: Италија се залаже да Србија што пре постане део ЕУ

Министар за европске послове Италије Винћенцо Амендола изјавио је данас да би била политичка грешка да се не отворе приступни преговори са Северном Македонијом и Албанијом, те да не жели да то донесе конфузију Србији.

Амендола је, након састанка са министром за европске интеграције Јадранком Јоксимовић истакао да Италија наставља да подржава процес европских интеграција Србије, али и да подржава отварање преговора са Северном Македонијом и Албанијом.

„Радимо интензивно на томе да се отворе приступни преговори са Северном Македонијом и Албанијом. Међутим, не желимо да преговори са Северном Македонијом и Албанијом доведу до неке конфузије. Србија мора да настави путем којим је кренула и да постане део ЕУ. Сматрамо да би се тај процес могао и убрзати“, навео је Амендола.

Министар Јадранка Јоксимовић такође је указала да би требало да се донесе позитивна одлука о почетку преговора Северне Македоније и Албаније.

Она је министру Амендоли пренела иницијативу коју је покренуо председник Србије Александар Вучић о субрегионалном економском повезивању, односно тзв. мини Шенгену.

„Италија, која је разумела оправданост једне такве иницијативе, стоји чврсто на становишту да кредибилна политика проширења према свима који имају европске аспирације, треба да остане значајна политика ЕУ“, истакла је Јоксимовић.

Она је навела да Србија спроводи озбиљне реформе и да је по економском развоју најбоља у региону.

„Преговарамо по најстриктнијој и најзахтевнијој методологији, по којој ниједна друга држава није преговарала и ми се никада нисмо жалили на то, само очекујемо један фер и поштен приступ. Не жалимо се на критеријуме, али сматрамо да би могли да буду подстицајнији“, истакла је Јоксимовић.

Италијански министар је истакао да између Србије и Италије постоји 140 година дипломатских односа и 10 година стратешког партнерства и да Италија снажно подржава европски пут Србије.

„Чврсто подржавамо процес европских интеграција Србије, која је успела да отвори 18 од 35 поглавља. Наставићемо заједно да радимо на томе, све како би Србија постала део ЕУ“, поручио је Амендола.

Јоксимовић је додала да су билатерални односи Италије и Србије на високом нивоу и то најбоље показују овакве значајне посете. 

„Амендола је дошао из Италије у Београд након само неколико месеци од како је на месту министра за европске послове. Тиме је јасно ставио до знања колико Италија на један искрен и активан начин подржава и политику проширења. Ова посета је значајна због искреног разговора у којем схватамо на који начин Италија види овај процес и на који конкретно начин можемо да га унапредимо“, рекла је Јоксимовић.

Посебно се захвалила министру Амендоли на подршци Италије на отварању нових поглавља.

„Недавно смо отворили поглавље 4, а у питању је слобода кретања капитала. Италија је подржавала и да се више поглавља отвори са Србијом. Надамо се у идућој години током хрватског и немачког председавања да ћемо моћи да дамо нови замајац проширењу“, додаје Јоксимовић.

Она је нагласила и да ЕУ може да рачуна на Србију као на стрпљивог и одговорног кандидата за чланство.

Извор: Танјуг