Ј. Јоксимовић и Билчик: Србија конструктивно сарађује са Европским парламентом

14. новембар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић и Билчик: Србија конструктивно сарађује са Европским парламентом

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са новоименованим известиоцем Европског парламента (ЕП) за Србију Владимиром Билчиком о плановима и активностима наше државе у наставку процеса приступања, резултатима реформи које се спроводе током евроинтеграција, ситуацији у ЕУ и другим темама.

Јадранка Јоксимовић нагласила је да је Србија посвећена наставку европских интеграција, да пуноправно чланство у ЕУ представља стратешки спољнополитички интерес наше државе, која је јасно опредељена да спроводи реформе – њима се, и кроз примену европских вредности, норми и стандарда, обезбеђују услови за свеукупни напредак и развој државе и друштва.

Министар је указала и да Србија очекује да ЕУ прецизира сопствене интересе и јасно дефинише политику проширења. То, према њеним речима, значи да уважавамо тренутак и ситуацију у којој се ЕУ налази и њену потребу да се реформише, али и да истовремено очекујемо да евентуална промена методологије преговора не успори наш јасно дефинисан пут ка ЕУ.

Јоксимовић је информисала Билчика о свеобухватном напретку на плану спровођења реформи. Нагласила је да Србија – као предњачећа држава региона за чланство у ЕУ, нарочиту пажњу посвећује реформама – посебно у поглављима 23 и 24, односно у области владавине права, реформи правосуђа, борби против криминала и корупције, слободи медија. У том смислу, указала је и да је Међуресорна радна група за сарадњу и испуњавање препорука Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права већ донела конкретне закључке у погледу даљих побољшања изборних услова – и то не само због очекивања ЕУ, већ превасходно одговорности према додатном унапређењу демократских процедура за грађане Србије.

Јоксимовић je обавестила Билчика и да Србија очекује да до краја године, а на основу евидентног учинка у спровођењу реформи у области поглавља 23 и 24, отвори нова поглавља, чиме би се потврдила кредибилна стратегија проширења коју је претходни сазив Европске комисије (ЕК) оставио у наслеђе новом сазиву. Јоксимовић је позитивно оценила изјаве новог председника ЕК Урсуле фон дер Лајен која је у више наврата на одговоран начин говорила о европској перспективи региона, чиме је показала да ће кредибилна стратегија проширења, донета 2018. године, бити документ који ће спроводити нова ЕК.

Министар истиче и да Србија посебан акценат посвећује стабилности која утиче и на сарадњу, развој и напредак региона. У том смислу, оценила је да је иницијатива председника Александра Вучића о такозваном мини Шенгену у складу са најбољим европским праксама и темељним европским вредностима, чиме Србија показује одговорност и према сопственом европском путу, али и према другима у региону.

Нови известилац ЕП за Србију Владимир Билчик оценио је да је велика грешка то што Северна Mакедонија и Албанија нису добиле датум за почетак преговора. Истовремено, не мисли да је лоше што се о процесу проширења води свеобухватна, и на највишем нивоу, дебата међу државама ЕУ. Он је рекао и да ће се залагати да процес проширења буде на врху приоритета ЕУ. Такође, Билчик је изразио задовољство што је добио тако одговоран и важан задатак известиоца ЕП, имајући у виду да је Србија неспорно озбиљан кандидат за чланство и држава на коју ЕУ рачуна.

Билчик је потврдио је да ће Европски парламент наставити да подржава европске интеграције Србије, али и да подстиче реформе. Нагласио је да ће европски пут наше државе зависити од напретка у њиховом спровођењу – пре свега у домену демократије, владавине права и слобода.

Јоксимовић је изразила очекивање да ће Владимир Билчик показати пуну посвећеност, ангажман и објективност на новој позицији, а да ће Србија на најконструктивнији начин сарађивати са ЕП и њиме лично, као известиоцем ЕП за Србију.

Извор: Танјуг