Ј. Јоксимовић и Мекалистер: Подршка европској будућности Србије

26. август 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић и Мекалистер: Подршка европској будућности Србије

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са известиоцем Европског парламента за Србију и председником Одбора ЕП за спољне послове (АФЕТ) Дејвидом Мекалистером о наставку процеса ЕИ, ефектима реформи које се спроводе, ситуацији у ЕУ и региону и другим важним темама.

Министар је најпре захвалила Мекалистеру на доприносу и ангажовању, али и помоћи, подршци, конструктивним предлозима и сугестијама које он лично пружа Србији на путу ка пуноправном чланству у ЕУ. Поновила је саговорнику да се јасно проевропско опредељење наше државе потврђује, између осталог, и спровођењем реформи али и великом посвећеношћу целокупном процесу приступања. Она је то илустровала и подацима из недавно спроведеног истраживања јавног мњења који показују да 53 процента анкетираних подржава чланство Србије у ЕУ, а 68 реформски процес.

Јадранка Јоксимовић подсетила је да је Србија до сада отворила 17 поглавља, од којих су 2 привремено затворена. Навела је да Србија има 4 поглавља која су технички припремљена: 2 – слобода кретања радника, 4 – слобода кретања капитала, 14 – транспорт и 21 – трансевропске мреже, као и да се ради на припреми нових. Она очекује да наша држава до краја године, а током председавања Финске Саветом ЕУ, отвори нека од поглавља која буду технички спремна. Тако ће се, верује министар, на најбољи начин потврдити и кредибилитет политике проширења која би – како је истакла, и даље требало да буде међу приоритетима институција ЕУ.

Министар за европске интеграције указала је да је Србија окренута регионалној сарадњи и да инсистира на афирмацији вредности које су у функцији мира, развоја и напретка. Истовремено, када је о Косову и Метохији реч, указала је да је Београд спреман за наставак разговора чим Приштина укине једнострану и нелегитимну одлуку о увођењу тарифа на робу из централне Србије, којом су урушени дијалог и наша намера да се за КиМ успостави одрживо решење.

Известилац ЕП за Србију и председавајући АФЕТ-а Дејвид Мекалистер пренео је позитивну перцепцију и углед који Србија има као важан фактор стабилности због напора који се улажу зарад стабилности региона. Нагласио је да су позитивни ефекти реформи видљиви, да би оне требало да буду интензивиране – посебно у поглављима 23 и 24 која се односе на владавину права, и да је евидентно да се доста тога, од последњег Извештаја о напретку, предузело. Известилац је оценио да је Србија конструктиван партнер ЕУ, да је показала да јој је место у ЕУ и рекао да ће наставити да подржава европске интеграције наше државе. Мекалистер очекује и да ће додатне активности довести до отварања нових поглавља до краја текуће године.

Јадранка Јоксимовић честитала је Мекалистеру на поновном избору за председавајућег АФЕТ-а, нагласивши колико је личним ангажманом и завидном политичком репутацијом допринео афирмацији Србије као државе кандидата на објективан и превасходно конструктиван начин.

Извор: Танјуг