Ј. Јоксимовић: Меркел оживела процес проширења

21. август 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић: Меркел оживела процес проширења

Изјава немачке канцеларке Ангеле Меркел да ће Европа бити истински уједињена само са државама Западног Балкана недвосмислено је вратила у живот политику проширења, коју су многи у периоду пре избора за европске институције свесно гурали у запећак, а противници политике ширења омаловажавали.

Ово за „Новости” каже министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, коментаришући став канцеларке о европској перспективи нашег региона.

„То је познат став канцеларке, који је, иначе, утемељен геополитички, као део немачке спољне политике, и није случајно што је то изјавила баш на обележавању „паневропског пикника”, који симболизује уједињену Европу свих њених нација, и у присуству мађарског премијера Виктора Орбана, који је велики и гласан заговорник политике проширења и који посебно подржава европски пут Србије”, рекла је Јоксимовић за „Новости”.

Она наводи да је важно то што је Меркелова овај став јасно изложила уочи заокруживања нове констелације европских инстититуција.

„Нисам неутемељени оптимиста или еврофанатик зато што понављам колико је важно остати одговорно и решено доследан на нашем европском путу, већ верујем и знам да Србија јесте део утемељене и снажне Европе и да наш историјски и културолошки допринос сви препознају, као и економски и људски потенцијал”, закључила је министар.

Извор: Танјуг и Вечерње новости