Ј. Јоксимовић и Осовски: Србија има јасну ЕУ перспективу

14. мај 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић и Осовски: Србија има јасну ЕУ перспективу

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са изаслаником Министарства иностраних послова Немачке за питања ЕУ Томасом Осовским о активностима Србије и сарадњи са Немачком у наставку приступања ЕУ, ефектима реформи које се у том процесу спроводе, ситуацији у региону, билатералним односима и другим темама.

Јадранка Јоксимовић навела је да је Србија посвећена европским интеграцијама – које су стратешки спољнополитички приоритет државе, али и да посебну пажњу посвећујемо реформама чијом се применом друштво модернизује, развија и напредује. Она и Томас Осовски посебно су истакли важност реформи у, иначе најзахтевнијим, поглављима 23 и 24 - област владавине права, и да је напредак у тим областима важан за јачања демократских стандарда и вредности али и кључан за отварање нових поглавља.

У том смислу, министар је детаљно презентовала све активности из поглавља 23 и 24 која се тичу правосуђа, борбе против криминала и корупције, мањинских права, медијских слобода, а о којима као да не постоји довољно сазнања у ЕУ и земљама чланицама. Изразила је очекивање да ће извори информисања ЕУ и држава чланица у будућности бити дубљи и систематичнији, и да ће оцене у области владавине права бити доношене на основу чињеница, а не перцепције. У разговору је нагласила да поред значаја који Извештај ЕК о напретку свакако има за европски пут Србије, остаје чињеница да су грађани који су највише заинтересовани управо за области из сегмента владавине права и економије високо оценили рад Владе и напредак у поменутим областима.

Јадранка Јоксимовић поновила је да је Влада усвојила Закон о бесплатној правној помоћи, Закон о заштити података, а недавно и Закон о спречавању корупције, у потпуности усаглашен са препорукама GRECO. Истакла је и да се интензивно ради на изради медијске стратегије и да се посебна пажња посвећује решавању случајева напада на новинаре. Подсетила да је Влада прихватила и уважила све препоруке Венецијанске комисије, која се позитивно одредила према активностима Србије, око Уставних амандмана у области правосуђа, и спровела јасан и отворен процес јавне дебате.

Министар очекује да Србија, до краја председавања Румуније Саветом ЕУ, отвори нека од пет поглавља коју се технички спремна. На тај начин, потврдио би се, према њеном мишљењу, кредибилитет политике проширења. Министар такође очекује и да ће после избора за ЕП кредибилна политика проширења ЕУ задржати важно место у политици ЕУ. Прецизирала је да Србија не очекује да сутра буде примљена у ЕУ, већ да се најоптимистичнији рок пријема, а то је 2025. година, задржи као кредибилан, уколико сви – и ЕУ и Србија као кандидат, буду испуњавали свој део посла.

Јоксимовић и Осовски су се сложили да је стабилност региона изузетно важна и да се рефлектује и на ЕУ. С тим у вези, Осовски је објаснио да Србија има јасну перспективу у ЕУ и да је важна за стабилност и просперитет целог региона, али и за остваривање заједничких европских интереса. Рекао је да Немачка охрабрује и подржава и реформе – за које очекује да буду завршене и примењене, и европске интеграције Србије, јер оне доприносе развоју Србије и региона, што је у интересу и Европске уније.

Саговорници су акцентовали значај учешћа Србије у заједничкој спољној и безбедносној политици – којој наша држава активно доприноси кроз учешће у војним мисијама ЕУ и као прва земља региона која је почела припреме за цивилне мисије.

Министар европских интеграција захвалила је на помоћи и подршци коју Немачка пружа Србији у процесу приступања ЕУ. Наиме, та држава је највећи билатерални донатор наше земље – за последњих 15 година издвојила је 1,8 милијарди евра бесповратне помоћи за реализацију бројних пројеката. Да је Немачка један од најважнијих партнера указује и чињеница да је Томас Осовски, у Влади, примљен на највишем нивоу током његове посете Србији.

Такође, Јоксимовић и Осовски сагласни су да постоји континуитет унапређења укупне сарадње, пре свега политичке и привредне, да су односи две државе изузетно квалитетни и да интензивна редовна и отворена комуникација – присутна на свим нивоима, даје позитивне резултате.

Извор: Танјуг