Ј. Јоксимовић: Нови рок за усклађивање са законодавством ЕУ – крај 2021. године

24. новембар 2017. | Београд

Ј. Јоксимовић: Нови рок за усклађивање са законодавством ЕУ – крај 2021. године

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је Србија започела трећу ревизију Националног документа за усвајање правних тековина ЕУ, којим се Србија обавезује да ће до 2021. године у потпуности ускладити своје законодавство са Европском унијом.

Јоксимовић је у интервјуу за РТВ навела да је пре неколико година усвојен документ који обавезује да Србија у потпуности усклади законодавство са ЕУ до краја 2018. године, али да је то био, како је рекла, вероватно амбициозан рок.

„Пошто су се околности мењале, ревидирали смо акционе планове и датуме, а недавно смо почели трећу ревизију Националног документа за усвајање правних тековина и сада је одређен реалистичнији рок, а то је крај 2021. године“, објаснила је Јоксимовић.

Она је додала да је постојећи Акциони план, који како је рекла, још није ревидиран, предвиђао уставне реформе до краја 2017. године, које се тичу циљаних реформи правосуђа - у начину избора тужилаца и судија, у циљу веће независности и ефикасности.

Јоксимовић је навела да као политиколог не разуме драму у јавности око промене Устава, напомињући да је у друштву створена атмосфера да је Преамбула скривени мотив у промени Устава који кочи све промене.

„Лично мислим да има озбиљних пропуста у тексту Устава који се не односе на Преамбулу и избор правосудних функција, али не треба да правимо параноју да је Преамбула разлог зашто се нешто одлаже. Суштина свеобухватне промене Устава налаже шири дискурс дебате, то је партиципативни процес у којем треба да учествују сви“, рекла је министар Јадранка Јоксимовић.

Извори: Радио-телевизија Војводине (емисија Политбиро), Танјуг