Прослава Дана Интеррег сарадње 20. октобра у Новом Саду

16. октобар 2023. |

Прослава Дана Интеррег сарадње 20. октобра у Новом Саду

Ове године се по дванаести пут прославља Дан Интеррег сарадње у државама које учествују у програмима европске територијалне сарадње. Циљ иницијативе коју је покренула Европска комисија, у сарадњи са земљама које спроводе програме територијалне сарадње, јесте да се истакну резултати сарадње међу регионима и државама Европе.

Програм прекограничне сарадње Хрватска - Србија обележиће овај дан 20. октобра 2023. године у 10 часова у Новом Саду у Научно-технолошком парку. 

Овај једнодневни догађај окупиће студенте, научнике и представнике институција које су учествовале у спровођењу пројеката у претходном периоду, а Министарство за европске интеграције Републике Србије позива све заинтересоване да присуствују обележавању овог дана.

Посетиоци ће имати прилику да се на штандовима упознају са иновацијама путем интерактивних експеримената, пројеката и научних достигнућа учесника. Свечано отварање догађаја предвиђено је у 11,00 часова у амфитеатру Научно-технолошког парка. На отварању ће се обратити представници Министарства за европске интеграције Републике Србије, Министарства регионалног развоја и фондова ЕУ Републике Хрватске и Научно-технолошког парка, у присуству министра за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислава Жигманова. Након тога, одржаће се предавање на тему вештачке интелигенције, а штандови ће бити отворени за посетиоце све до 14,00 часова.

Дневни ред догађаја можете преузети овде.

Програм прекограничне сарадње Хрватска – Србија 2021-2027 трећа је генерација Програма и финансира се средствима Европске уније - ИПА III. У оквиру претходног Програма 2014-2020 спроведен је велики број пројеката који су значајно побољшали квалитет живота становништва, између осталог и у областима: унапређења квалитета јавних социјалних и здравствених услуга; заштите животне средине и промовисања одрживе енергије и енергетске ефикасности; развоја туризма и очувања културног и природног наслеђа; повећања конкурентности и развоја пословног окружења. Више информација о сарадњи Србије и Хрватске можете погледати на интернет презентацији: https://interreg-croatia-serbia.eu/