Proslava Dana Interreg saradnje 20. oktobra u Novom Sadu

16. oktobar 2023. |

Proslava Dana Interreg saradnje 20. oktobra u Novom Sadu

Ove godine se po dvanaesti put proslavlja Dan Interreg saradnje u državama koje učestvuju u programima evropske teritorijalne saradnje. Cilj inicijative koju je pokrenula Evropska komisija, u saradnji sa zemljama koje sprovode programe teritorijalne saradnje, jeste da se istaknu rezultati saradnje među regionima i državama Evrope.

Program prekogranične saradnje Hrvatska - Srbija obeležiće ovaj dan 20. oktobra 2023. godine u 10 časova u Novom Sadu u Naučno-tehnološkom parku. 

Ovaj jednodnevni događaj okupiće studente, naučnike i predstavnike institucija koje su učestvovale u sprovođenju projekata u prethodnom periodu, a Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije poziva sve zainteresovane da prisustvuju obeležavanju ovog dana.

Posetioci će imati priliku da se na štandovima upoznaju sa inovacijama putem interaktivnih eksperimenata, projekata i naučnih dostignuća učesnika. Svečano otvaranje događaja predviđeno je u 11,00 časova u amfiteatru Naučno-tehnološkog parka. Na otvaranju će se obratiti predstavnici Ministarstva za evropske integracije Republike Srbije, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Republike Hrvatske i Naučno-tehnološkog parka, u prisustvu ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislava Žigmanova. Nakon toga, održaće se predavanje na temu veštačke inteligencije, a štandovi će biti otvoreni za posetioce sve do 14,00 časova.

Dnevni red događaja možete preuzeti ovde.

Program prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija 2021-2027 treća je generacija Programa i finansira se sredstvima Evropske unije - IPA III. U okviru prethodnog Programa 2014-2020 sproveden je veliki broj projekata koji su značajno poboljšali kvalitet života stanovništva, između ostalog i u oblastima: unapređenja kvaliteta javnih socijalnih i zdravstvenih usluga; zaštite životne sredine i promovisanja održive energije i energetske efikasnosti; razvoja turizma i očuvanja kulturnog i prirodnog nasleđa; povećanja konkurentnosti i razvoja poslovnog okruženja. Više informacija o saradnji Srbije i Hrvatske možete pogledati na internet prezentaciji: https://interreg-croatia-serbia.eu/