Изложба „Примењена носталгија“ посвећена Београду и Паризу

22. јун 2022. | Београд

Изложба „Примењена носталгија“ посвећена Београду и Паризу

Изложба „Примењена носталгија Београд – Париз“, која приказује главне градове Србије и Француске, отворена је данас у Дому омладине у Београду.

У првој половини ове године, током француског председавања ЕУ, ауторка из Француске Лор Може фотографисала је Београд, док је Немања Мараш, аутор из Србије, фотографисао Париз.

Изложбу је отворила министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, која је истакла да је „Примењена носталгија“ својеврсни омаж свакодневном животу и европском начину живота који, како је рекла, Београд дели са бројним престоницама држава чланица ЕУ.

Јоксимовић је подсетила да је прошле недеље изложба са идентичном поставком отворена у Културном центру Србије у Паризу и навела да је велики број грађана Париза већ на самом отварању погледало серију фотографија из два града.

„Оно што смо сви констатовали јесте да су то динамика духа и људи, живот града, отвореност, мултикултуралност, посвећеност и космополитизам оно што деле два града“, рекла је Јоксимовић.

Истакла је да је изложба прилика да се грађанима покажу сличности Париза и Београда, али и да се обележи важно француско председавање Саветом ЕУ у, како је оценила, вероватно најизазовнијем тренутку за Европу у последњих неколико деценија.

Како је казала, то је прилика и да се покаже да је Србија на прави начин разумела све поруке које су стизале из Француске, почевши од идеје нове методологије приступања, представљене пре више од две године, коју је, истакла је Јоксимовић, Србија спремно и активно прихватила.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре је казао да фантастична колекција фотографија Београда и Париза доприноси не само односима Србије и Француске, него и односима ЕУ и Србије.

„Београд и Париз имају много заједничких особина и пружају бројне могућности за грађане и Србије и Француске. Такође, фотографије указују да су постојале одређене пропуштене могућности, али и све оне могућности које стоје пред нама и које не треба да пропустимо, већ да их приграбимо“, рекао је Жиофре.

Истакао је да Србија треба да постане део ЕУ и да је Француска допринела приближавању Србије ЕУ наводећи да делимо заједничку традицију и историју.

„Проактивно гледамо на приступање Србије ЕУ и надамо се да ћемо и даље бити заједно на том путу“, поручио је Жиофре.

Амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар приметио је да изложба представља својеврсно укрштање погледа између Србије и Француске и додао да је „слика одлучне сарадње“ две земље.

Кошар је казао да фотографије говоре истину о блискости Србије и Француске, тачније Србије и ЕУ, и да приказују блискост и заједничку историју и вредности које деле две земље.

„Тај начин живота, људи, поштовање живота су јако важни у контексту терористичких напада који су се догодили у Француској 2015. године, као и у светлу догађаја који пламсају на европском континенту“, казао је Кошар.

Кошар је казао да ће сутрашња конференција у Бриселу, на којој учествују лидери земаља ЕУ и Западног Балкана, потврдити заједничке вредности и да се зато рачуна на присуство Србије тој конференцији.

Додао је да је током француског председавања закључено да земље Западног Балкана, а поготово Србија, припадају ЕУ.

„Зато рачунамо на присуство Србије тој конференцији и желимо да то не буде пропуштена прилика“, рекао је Кошар.

Доскорашњи заменик градоначелника Београда Горан Весић, казао је да је изложба прави пример зашто је Србији потребна ЕУ и зашто је ЕУ потребна Србија.

„Ми смо европска земља, ми смо стари европски народ и припадамо заједничкој европској породици“, рекао је Весић.

Навео је да је 60 одсто спољнотрговинске размене Србије са ЕУ и да је 68 одсто свих инвестиција у Србији од 2000. године, више од 17 милијарди евра, дошло из ЕУ.

„Око три милијарде евра бесповратне помоћи порески обвезници ЕУ су дали Србији. Никада нас нико није помогао као ЕУ, наше место је у Европи и ЕУ, не видим да је могуће водити расправу о томе“, рекао је Весић.

Аутор из Србије Немања Мараш казао је да фотографије нису „договаране“ и да ауторку из Француске није упознао док изложба није завршена.

„Волео бих да се овај пројекат настави јер је лепа прилика за фотографе и одлична конекција градова у Европи“, рекао је Мараш.

Изложба траје до 30. јуна, а реч је о 21. изложби у оквиру пројекта који спроводи Министарство за европске интеграције, а замишљен је као серија заједничких изложби фотографија реномираних уметника из Србије и земље председавајуће ЕУ.

Извор: Танјуг