Izložba „Primenjena nostalgija“ posvećena Beogradu i Parizu

22. jun 2022. | Beograd

Izložba „Primenjena nostalgija“ posvećena Beogradu i Parizu

Izložba „Primenjena nostalgija Beograd – Pariz“, koja prikazuje glavne gradove Srbije i Francuske, otvorena je danas u Domu omladine u Beogradu.

U prvoj polovini ove godine, tokom francuskog predsedavanja EU, autorka iz Francuske Lor Može fotografisala je Beograd, dok je Nemanja Maraš, autor iz Srbije, fotografisao Pariz.

Izložbu je otvorila ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja je istakla da je „Primenjena nostalgija“ svojevrsni omaž svakodnevnom životu i evropskom načinu života koji, kako je rekla, Beograd deli sa brojnim prestonicama država članica EU.

Joksimović je podsetila da je prošle nedelje izložba sa identičnom postavkom otvorena u Kulturnom centru Srbije u Parizu i navela da je veliki broj građana Pariza već na samom otvaranju pogledalo seriju fotografija iz dva grada.

„Ono što smo svi konstatovali jeste da su to dinamika duha i ljudi, život grada, otvorenost, multikulturalnost, posvećenost i kosmopolitizam ono što dele dva grada“, rekla je Joksimović.

Istakla je da je izložba prilika da se građanima pokažu sličnosti Pariza i Beograda, ali i da se obeleži važno francusko predsedavanje Savetom EU u, kako je ocenila, verovatno najizazovnijem trenutku za Evropu u poslednjih nekoliko decenija.

Kako je kazala, to je prilika i da se pokaže da je Srbija na pravi način razumela sve poruke koje su stizale iz Francuske, počevši od ideje nove metodologije pristupanja, predstavljene pre više od dve godine, koju je, istakla je Joksimović, Srbija spremno i aktivno prihvatila.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre je kazao da fantastična kolekcija fotografija Beograda i Pariza doprinosi ne samo odnosima Srbije i Francuske, nego i odnosima EU i Srbije.

„Beograd i Pariz imaju mnogo zajedničkih osobina i pružaju brojne mogućnosti za građane i Srbije i Francuske. Takođe, fotografije ukazuju da su postojale određene propuštene mogućnosti, ali i sve one mogućnosti koje stoje pred nama i koje ne treba da propustimo, već da ih prigrabimo“, rekao je Žiofre.

Istakao je da Srbija treba da postane deo EU i da je Francuska doprinela približavanju Srbije EU navodeći da delimo zajedničku tradiciju i istoriju.

„Proaktivno gledamo na pristupanje Srbije EU i nadamo se da ćemo i dalje biti zajedno na tom putu“, poručio je Žiofre.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar primetio je da izložba predstavlja svojevrsno ukrštanje pogleda između Srbije i Francuske i dodao da je „slika odlučne saradnje“ dve zemlje.

Košar je kazao da fotografije govore istinu o bliskosti Srbije i Francuske, tačnije Srbije i EU, i da prikazuju bliskost i zajedničku istoriju i vrednosti koje dele dve zemlje.

„Taj način života, ljudi, poštovanje života su jako važni u kontekstu terorističkih napada koji su se dogodili u Francuskoj 2015. godine, kao i u svetlu događaja koji plamsaju na evropskom kontinentu“, kazao je Košar.

Košar je kazao da će sutrašnja konferencija u Briselu, na kojoj učestvuju lideri zemalja EU i Zapadnog Balkana, potvrditi zajedničke vrednosti i da se zato računa na prisustvo Srbije toj konferenciji.

Dodao je da je tokom francuskog predsedavanja zaključeno da zemlje Zapadnog Balkana, a pogotovo Srbija, pripadaju EU.

„Zato računamo na prisustvo Srbije toj konferenciji i želimo da to ne bude propuštena prilika“, rekao je Košar.

Doskorašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, kazao je da je izložba pravi primer zašto je Srbiji potrebna EU i zašto je EU potrebna Srbija.

„Mi smo evropska zemlja, mi smo stari evropski narod i pripadamo zajedničkoj evropskoj porodici“, rekao je Vesić.

Naveo je da je 60 odsto spoljnotrgovinske razmene Srbije sa EU i da je 68 odsto svih investicija u Srbiji od 2000. godine, više od 17 milijardi evra, došlo iz EU.

„Oko tri milijarde evra bespovratne pomoći poreski obveznici EU su dali Srbiji. Nikada nas niko nije pomogao kao EU, naše mesto je u Evropi i EU, ne vidim da je moguće voditi raspravu o tome“, rekao je Vesić.

Autor iz Srbije Nemanja Maraš kazao je da fotografije nisu „dogovarane“ i da autorku iz Francuske nije upoznao dok izložba nije završena.

„Voleo bih da se ovaj projekat nastavi jer je lepa prilika za fotografe i odlična konekcija gradova u Evropi“, rekao je Maraš.

Izložba traje do 30. juna, a reč je o 21. izložbi u okviru projekta koji sprovodi Ministarstvo za evropske integracije, a zamišljen je kao serija zajedničkih izložbi fotografija renomiranih umetnika iz Srbije i zemlje predsedavajuće EU.

Izvor: Tanjug