За унапређење сарадње Србије и Северне Македоније још 1,9 милиона евра

28. март 2022. | Београд

За унапређење сарадње Србије и Северне Македоније још 1,9 милиона евра

Предлози пројеката за други циклус Програма прекограничне сарадње Србије и Северне Македоније, који предвиђа скоро 1,9 милиона евра за промоцију запошљавања, мобилности радне снаге и социјалне и културне инклузије, као и за подстицање развоја туризма, културне и природне баштине две земље, могу се поднети до 8. јуна.

Представници Министарства за европске интеграције Србије, Оперативне структуре Програма прекограничне сарадње Србија – Северна Македонија 2016-2020. и Министарства за локалну самоуправу Северне Македоније у сарадњи са Министарством финансија Србије представили су други јавни позив за унапређење прекограничне сарадње две земље.

Помоћник министра за европске интеграције Михајило Дашић рекао је на онлајн конференцији да је Програм Србија - Северна Македонија омогућио надоградњу постојећих капацитета и остварио пут аспекту сарадње који је до сада недостајао, у циљу унапређења квалитета живота у локалним и пограничним срединама уз примену иновативних и одрживих решења за решавање заједничких проблема.

„Други позив за достављање предлога пројеката расписан је 10. марта ове године у оквиру кога ће бити доступно 1.890. 000 евра бесповратних средстава, а рок за подношење предлога пројеката је 8. јун“, навео је Дашић.

Према његовим речима, други позив има за циљ да ојача добросуседске односе, успостави партнерства и допринесе развоју програмске области, повезујући људе и ресурсе на одржив начин.

Дашић је истакао да се овим позивом затвара циклус финансирања прекограничних пројеката у оквиру ИПА финансијске перспективе 2016/20.

Додао је да је ово уједно и последња прилика да се у оквиру ИПА буџета 2016/20. подрже заједничке иницијативе двеју држава на регионалном и локалном нивоу и тиме допринесе постизању циљева и остварењу заједничких прекограничних идеја.

Напоменуо је да све непрофитне организације регистроване на територији Србије и Северне Македоније могу да конкуришу за пројекте уз обавезу да се пројектне активности спроводе на конгресном подручју.

Што се тиче Србије, то су Јабланички и Пчињски округ, а Северне Македоније Северо-источна и Скопска област.

Дашић је подсетио да је, у оквиру процеса припреме прекограничне сарадње за нову перспективу 2021/27, Трећи нацрт програма прекограничне сарадње Србија-Северна Македонија завршен и поднет европској комисији 15. јула прошле године.

„Приоритети који су заједнички предложени за финансирање у оквиру нове перспективе јесу запошљавање, мобилност радне снаге, социјална и културна инклузија у пограничном подручју, као и подстицање развоја туризма и очување културног и природног наслеђа“, навео је он.

Индикативна финансијска средства која се очекују за поменути период износе 8.400.000 евра, а путем Програма прекограничне сарадње на најбољи начин се промовишу вредности које делимо са нашим европским партнерима, казао је Дашић.

Изразио је уверење да сви они који су спроводили неки пројекат финансиран од стране ЕУ, од пољопривредника, па до студента, привредника и научника, знају да би напредак изостао или ишао знатно спорије у одсуству партнерства и сарадње са ЕУ.

Закључио је да је због тога од изузетне важности да сви чиниоци у развојним програмима наставе са међусобном сарадњом и да кроз поменуте пројекте јачају регионални развој и трасирају пут Србије ка уласку у ЕУ.

Заменик министра за локалну самоуправу Северне Македоније Зоран Димитровски рекао је да је главни циљ Програма прекограничне сарадње Србија - Северна Македонија унапређење суседских и пријатељских односа две земље.

Навео је да су приоритети овог Програма промоција запошљавања, мобилности радне снаге и прекограничне социјалне и културне инклузије, као и подстицање туризма и културне и природне баштине.

Такође, истакао је да је део средстава овог Програма намењено техничкој подршци за имплементирање пројеката.

На конференцији је представљено и седам пројеката који су спроведени у оквиру првог позива, као што су „Семе инклузивности - Социјална предузећа за економски развој и социјалну инклузију“, „Побољшање и заштита људског здравља и средине смањењем ризика од загађења кроз ефикасно управљање отпадом“ и „Мање смећа, мање ризика, више здравља“.

Извор: Танјуг