Za unapređenje saradnje Srbije i Severne Makedonije još 1,9 miliona evra

28. mart 2022. | Beograd

Za unapređenje saradnje Srbije i Severne Makedonije još 1,9 miliona evra

Predlozi projekata za drugi ciklus Programa prekogranične saradnje Srbije i Severne Makedonije, koji predviđa skoro 1,9 miliona evra za promociju zapošljavanja, mobilnosti radne snage i socijalne i kulturne inkluzije, kao i za podsticanje razvoja turizma, kulturne i prirodne baštine dve zemlje, mogu se podneti do 8. juna.

Predstavnici Ministarstva za evropske integracije Srbije, Operativne strukture Programa prekogranične saradnje Srbija – Severna Makedonija 2016-2020. i Ministarstva za lokalnu samoupravu Severne Makedonije u saradnji sa Ministarstvom finansija Srbije predstavili su drugi javni poziv za unapređenje prekogranične saradnje dve zemlje.

Pomoćnik ministra za evropske integracije Mihajilo Dašić rekao je na onlajn konferenciji da je Program Srbija - Severna Makedonija omogućio nadogradnju postojećih kapaciteta i ostvario put aspektu saradnje koji je do sada nedostajao, u cilju unapređenja kvaliteta života u lokalnim i pograničnim sredinama uz primenu inovativnih i održivih rešenja za rešavanje zajedničkih problema.

„Drugi poziv za dostavljanje predloga projekata raspisan je 10. marta ove godine u okviru koga će biti dostupno 1.890. 000 evra bespovratnih sredstava, a rok za podnošenje predloga projekata je 8. jun“, naveo je Dašić.

Prema njegovim rečima, drugi poziv ima za cilj da ojača dobrosusedske odnose, uspostavi partnerstva i doprinese razvoju programske oblasti, povezujući ljude i resurse na održiv način.

Dašić je istakao da se ovim pozivom zatvara ciklus finansiranja prekograničnih projekata u okviru IPA finansijske perspektive 2016/20.

Dodao je da je ovo ujedno i poslednja prilika da se u okviru IPA budžeta 2016/20. podrže zajedničke inicijative dveju država na regionalnom i lokalnom nivou i time doprinese postizanju ciljeva i ostvarenju zajedničkih prekograničnih ideja.

Napomenuo je da sve neprofitne organizacije registrovane na teritoriji Srbije i Severne Makedonije mogu da konkurišu za projekte uz obavezu da se projektne aktivnosti sprovode na kongresnom području.

Što se tiče Srbije, to su Jablanički i Pčinjski okrug, a Severne Makedonije Severo-istočna i Skopska oblast.

Dašić je podsetio da je, u okviru procesa pripreme prekogranične saradnje za novu perspektivu 2021/27, Treći nacrt programa prekogranične saradnje Srbija-Severna Makedonija završen i podnet evropskoj komisiji 15. jula prošle godine.

„Prioriteti koji su zajednički predloženi za finansiranje u okviru nove perspektive jesu zapošljavanje, mobilnost radne snage, socijalna i kulturna inkluzija u pograničnom području, kao i podsticanje razvoja turizma i očuvanje kulturnog i prirodnog nasleđa“, naveo je on.

Indikativna finansijska sredstva koja se očekuju za pomenuti period iznose 8.400.000 evra, a putem Programa prekogranične saradnje na najbolji način se promovišu vrednosti koje delimo sa našim evropskim partnerima, kazao je Dašić.

Izrazio je uverenje da svi oni koji su sprovodili neki projekat finansiran od strane EU, od poljoprivrednika, pa do studenta, privrednika i naučnika, znaju da bi napredak izostao ili išao znatno sporije u odsustvu partnerstva i saradnje sa EU.

Zaključio je da je zbog toga od izuzetne važnosti da svi činioci u razvojnim programima nastave sa međusobnom saradnjom i da kroz pomenute projekte jačaju regionalni razvoj i trasiraju put Srbije ka ulasku u EU.

Zamenik ministra za lokalnu samoupravu Severne Makedonije Zoran Dimitrovski rekao je da je glavni cilj Programa prekogranične saradnje Srbija - Severna Makedonija unapređenje susedskih i prijateljskih odnosa dve zemlje.

Naveo je da su prioriteti ovog Programa promocija zapošljavanja, mobilnosti radne snage i prekogranične socijalne i kulturne inkluzije, kao i podsticanje turizma i kulturne i prirodne baštine.

Takođe, istakao je da je deo sredstava ovog Programa namenjeno tehničkoj podršci za implementiranje projekata.

Na konferenciji je predstavljeno i sedam projekata koji su sprovedeni u okviru prvog poziva, kao što su „Seme inkluzivnosti - Socijalna preduzeća za ekonomski razvoj i socijalnu inkluziju“, „Poboljšanje i zaštita ljudskog zdravlja i sredine smanjenjem rizika od zagađenja kroz efikasno upravljanje otpadom“ i „Manje smeća, manje rizika, više zdravlja“.

Izvor: Tanjug