Прекогранична сарадња: За трећи позив 3,4 милиона евра

21. март 2022. | Прибој

Прекогранична сарадња: За трећи позив 3,4 милиона евра

Рок за подношење пројеката за трећи позив за прекограничну сарадњу Србије и Црне Горе, који је отворен 3. марта је 1. јун, а основни приоритети позива су унапређење запошљивости радне снаге и повећање могућности запошљавања, унапређење управљања отпадом и третмана отпадних вода и унапређење капацитета за коришћење туристичких потенцијала програмског подручја.

За овај позив ЕУ је определила 3,4 милиона евра бесповратних средстава, а поводом отварања позива одржана је конференција у Прибоју на којој је помоћник министра за европске интеграције Михајило Дашић истакао да се на тај начин приказује важност добросуседских односа и подстиче сарадња у спровођењу пројеката у пограничним областима Србије и Црне Горе.

Како је навео Дашић, средства у оквиру тог конкурса усмерена су на то да откључају потенцијале који постоје у пограничном региону две земље у различитим областима, попут туризма, али и да помогну у напорима који имају за циљ побољшање социјалне инклузије и заштите животне средине.

Подсетио је да је сарадња Србије и Црне Горе у погледу прекограничне сарадње отпочела 2007. године, а да се данас спроводи друга генерација програма кроз финансијску перспективу 2014 - 2020.

За то време, како је навео Дашић, финансирано је укупно 52 пројекта укупне вредности у износу од нешто мање од 10 милиона евра и то у областима заштите животне средине, пољопривреде, социјалне и здравствене заштите, културе, предузетништва у прекограничном региону Србије и Црне Горе.

„Надамо се да ће успешних подносиоца пројеката у будућности бити више с обзиром да ЕУ увиђа значај и неопходност подршке земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима на путу ка пуноправном чланству“, казао је Дашић.

Подсећајући да је ЕУ дуги низ година највећи донатор Србији, Дашић је казао да поред износа фондова који су уложени у велики број пројеката који имају за циљ да допринесу општем економском напретку наше земље, та средства у значајној мери помажу институцијама Србије у спровођењу реформи и усвајању правних тековина на путу наше земље ка чланству.

„У програмима прекограничне сарадње на најбољи начин се промовишу вредности које делимо са нашим европским партнерима, задржавајући посебности и радећи на ономе што је заједничко“, навео је Дашић.

Извор: Танјуг