Prekogranična saradnja: Za treći poziv 3,4 miliona evra

21. mart 2022. | Priboj

Prekogranična saradnja: Za treći poziv 3,4 miliona evra

Rok za podnošenje projekata za treći poziv za prekograničnu saradnju Srbije i Crne Gore, koji je otvoren 3. marta je 1. jun, a osnovni prioriteti poziva su unapređenje zapošljivosti radne snage i povećanje mogućnosti zapošljavanja, unapređenje upravljanja otpadom i tretmana otpadnih voda i unapređenje kapaciteta za korišćenje turističkih potencijala programskog područja.

Za ovaj poziv EU je opredelila 3,4 miliona evra bespovratnih sredstava, a povodom otvaranja poziva održana je konferencija u Priboju na kojoj je pomoćnik ministra za evropske integracije Mihajilo Dašić istakao da se na taj način prikazuje važnost dobrosusedskih odnosa i podstiče saradnja u sprovođenju projekata u pograničnim oblastima Srbije i Crne Gore.

Kako je naveo Dašić, sredstva u okviru tog konkursa usmerena su na to da otključaju potencijale koji postoje u pograničnom regionu dve zemlje u različitim oblastima, poput turizma, ali i da pomognu u naporima koji imaju za cilj poboljšanje socijalne inkluzije i zaštite životne sredine.

Podsetio je da je saradnja Srbije i Crne Gore u pogledu prekogranične saradnje otpočela 2007. godine, a da se danas sprovodi druga generacija programa kroz finansijsku perspektivu 2014 - 2020.

Za to vreme, kako je naveo Dašić, finansirano je ukupno 52 projekta ukupne vrednosti u iznosu od nešto manje od 10 miliona evra i to u oblastima zaštite životne sredine, poljoprivrede, socijalne i zdravstvene zaštite, kulture, preduzetništva u prekograničnom regionu Srbije i Crne Gore.

„Nadamo se da će uspešnih podnosioca projekata u budućnosti biti više s obzirom da EU uviđa značaj i neophodnost podrške zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima na putu ka punopravnom članstvu“, kazao je Dašić.

Podsećajući da je EU dugi niz godina najveći donator Srbiji, Dašić je kazao da pored iznosa fondova koji su uloženi u veliki broj projekata koji imaju za cilj da doprinesu opštem ekonomskom napretku naše zemlje, ta sredstva u značajnoj meri pomažu institucijama Srbije u sprovođenju reformi i usvajanju pravnih tekovina na putu naše zemlje ka članstvu.

„U programima prekogranične saradnje na najbolji način se promovišu vrednosti koje delimo sa našim evropskim partnerima, zadržavajući posebnosti i radeći na onome što je zajedničko“, naveo je Dašić.

Izvor: Tanjug