МЕИ: Да су хтели да питају, добили би одговоре

25. октобар 2017. | Београд

МЕИ: Да су хтели да питају, добили би одговоре

Министарство за европске интеграције и Преговарачки тим Србије, реаговали су данас на најновији извештај коалиције „прЕУговор“ о напретку Србије у поглављима 23 и 24, истакавши да им је веома драго што цивилно друштво тако озбиљно прати процес реформи у тим поглављима и испуњеност Акционих планова.


У одговору на питање Танјуга, из ресорног Министарства и Преговарачког тима, кажу да је то потврда опредељења Владе Србије да преговори о чланству у ЕУ буду што транспарентнији и да укључују што више актера. 


„Зато смо и врло озбиљно прихватили сарадњу са Националним конвентом за ЕУ, који је, подсећамо, постао део процедура за усвајање свих преговарачких докумената. Тиме је улога цивилног друштва, у овом случају платформе, која окупља више од 700 организација, подигнута на ниво који није имала ни у једној држави која је раније преговарала или тренутно преговара о чланству“, наводе из ових ресора.


Министарство и Преговарачки тим, истичу да  коалиција „прЕУговор“, на жалост, није део ове платформе, али да им никада није одбијен разговор или одговор на сва њихова питања.


„Да су приликом израде овог Извештаја имали потребу да нас чују, објаснили бисмо им да смо потпуно свесни свих рокова који су истекли, али и оних који су достигнути, свих мера које је требало спровести, као и оних које су спроведене, па је потребно ићи даље од тога - већ смо кренули у припреме за ревизију ових Акционих планова“, наводе у Министарству за европске интеграције и Преговарачком тиму.

Из ових ресора подсећају да је пре две недеље, на иницијативу министра Јадранке Јоксимовић и Министарства за европске интеграције, Влада Србије усвојила и одлуку о ревизији Националног програма за усвајање acquis-a (НПАА), што је додатни разлог за потребу оваквог усклађивања.

У Министарству за европске интеграције и Преговарачком тиму кажу да о овим плановима, одлукама и мерама, обавештавају организације цивилног друштва приликом сваког редовног састанка.

„Испуњеност Акционих планова за поглавља 23 и 24 је у овом моменту предмет анализе Европске комисије која припрема извештај о томе (Non - paper) за новембар. Наше извештаје Европској комисији, на основу којих Комисија даље ради, смо пре слања најпре представили цивилном друштву, које се са њима могло упознати и наравно, коментарисати их“, истичу из Министарства и Преговарачког тима.

„Ти коментари су увек добро дошли јер нам углови посматрања нису нужно исти, а врло често и исправљају неке од пропуста које учинимо“, наводе у овим ресорима.

„Нажалост, ми нисмо могли пре објављивања овог извештаја „прЕУговора“,  да дамо своје коментаре или да им понудимо ове информације, па зато то чинимо на овај начин", стоји у одговору ресорног Министарства и Преговарачког тима.

(Извор: Танјуг)