MEI: Da su hteli da pitaju, dobili bi odgovore

25. oktobar 2017. | Beograd

MEI: Da su hteli da pitaju, dobili bi odgovore

Ministarstvo za evropske integracije i Pregovarački tim Srbije, reagovali su danas na najnoviji izveštaj koalicije „prEUgovor“ o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24, istakavši da im je veoma drago što civilno društvo tako ozbiljno prati proces reformi u tim poglavljima i ispunjenost Akcionih planova.


U odgovoru na pitanje Tanjuga, iz resornog Ministarstva i Pregovaračkog tima, kažu da je to potvrda opredeljenja Vlade Srbije da pregovori o članstvu u EU budu što transparentniji i da uključuju što više aktera. 


„Zato smo i vrlo ozbiljno prihvatili saradnju sa Nacionalnim konventom za EU, koji je, podsećamo, postao deo procedura za usvajanje svih pregovaračkih dokumenata. Time je uloga civilnog društva, u ovom slučaju platforme, koja okuplja više od 700 organizacija, podignuta na nivo koji nije imala ni u jednoj državi koja je ranije pregovarala ili trenutno pregovara o članstvu“, navode iz ovih resora.


Ministarstvo i Pregovarački tim, ističu da  koalicija „prEUgovor“, na žalost, nije deo ove platforme, ali da im nikada nije odbijen razgovor ili odgovor na sva njihova pitanja.


„Da su prilikom izrade ovog Izveštaja imali potrebu da nas čuju, objasnili bismo im da smo potpuno svesni svih rokova koji su istekli, ali i onih koji su dostignuti, svih mera koje je trebalo sprovesti, kao i onih koje su sprovedene, pa je potrebno ići dalje od toga - već smo krenuli u pripreme za reviziju ovih Akcionih planova“, navode u Ministarstvu za evropske integracije i Pregovaračkom timu.

Iz ovih resora podsećaju da je pre dve nedelje, na inicijativu ministra Jadranke Joksimović i Ministarstva za evropske integracije, Vlada Srbije usvojila i odluku o reviziji Nacionalnog programa za usvajanje acquis-a (NPAA), što je dodatni razlog za potrebu ovakvog usklađivanja.

U Ministarstvu za evropske integracije i Pregovaračkom timu kažu da o ovim planovima, odlukama i merama, obaveštavaju organizacije civilnog društva prilikom svakog redovnog sastanka.

„Ispunjenost Akcionih planova za poglavlja 23 i 24 je u ovom momentu predmet analize Evropske komisije koja priprema izveštaj o tome (Non - paper) za novembar. Naše izveštaje Evropskoj komisiji, na osnovu kojih Komisija dalje radi, smo pre slanja najpre predstavili civilnom društvu, koje se sa njima moglo upoznati i naravno, komentarisati ih“, ističu iz Ministarstva i Pregovaračkog tima.

„Ti komentari su uvek dobro došli jer nam uglovi posmatranja nisu nužno isti, a vrlo često i ispravljaju neke od propusta koje učinimo“, navode u ovim resorima.

„Nažalost, mi nismo mogli pre objavljivanja ovog izveštaja „prEUgovora“,  da damo svoje komentare ili da im ponudimo ove informacije, pa zato to činimo na ovaj način", stoji u odgovoru resornog Ministarstva i Pregovaračkog tima.

(Izvor: Tanjug)