Na Trećoj međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorena poglavlja 23 i 24

18. jul 2016. | Brisel

Na Trećoj međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorena poglavlja 23 i 24
Odluka o otvaranju pregovaračkih poglavlja 23 i 24 doneta je danas na Trećoj međuvladinoj konferenciji u Briselu u skladu sa uslovima predstavljenim u zajedničkim pozicijama EU (Zajednička pozicija EU za poglavlje 23 i Zajednička pozicija EU za poglavlje 24) , gde su predstavljene i pregovaračke pozicije Srbije za poglavlje 23 Pravosuđe i osnovna prava i poglavlje 24 Pravda, sloboda i bezbednost.

Delagaciju Srbije predvodi premijer Aleksandar Vučić, dok je na čelu delegacije EU Miroslav Lajčak, šef diplomatije Slovačke koja trenuto predsedava Evropskim savetom.

Reč je o dva poglavlja koja se bave usklađivanjem oblasti vladavine prava sa pravnim tekovinama EU, što je ključno za napredak države kandidata ka članstvu u EU, zbog čega se poglavlja 23 i 24 otvoraju među prvim, a zatvaraju tek pred kraj pregovora o članstvu. Slovačka, kao predsedavajuća članica EU, pozdravila je otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije, poručivši da je Srbija ispunila sve prethodne uslove. Istovremeno, iz EU poručuju da je to samo početak velikog posla harmonizacije zakonodavstva Srbije sa najboljim evropskim praksama i standardima u ovim oblastima.

Na današnjoj Međuvladinoj konferenciji, u zajedničkim pregovaračkim pozicijama EU za svako od ova dva poglavlja, sadržana su i prelazna merila na osnovu kojih će evropske institucije i zemlje članice odlučivati da li je Srbija napredovala u datim oblastima.
Prelazna merila i sami pregovori Srbije i EU u okviru poglavlja 23 i 24 podrazumevaju neke od najznačajnijih reformi neophodnih kako na putu Srbije ka članstvu u EU tako i za samu modernizaciju države, pre svega reformu pravosuđa i policije, pojačanu borbu protiv korupcije, puno poštovanje manjinskih prava i zaštite medijskih sloboda i slobode izražavanja. Posebna pažnja biće usmerene na primenu donetih zakonskih normi u Srbiji.