Objavljen peti poziv za dostavljanje predloga projekta u okviru Jadransko-jonskog transnacionalnog programa 2014-2020 – ADRION

07. jun 2022. | Beograd

Objavljen peti poziv za dostavljanje predloga projekta u okviru Jadransko-jonskog transnacionalnog programa 2014-2020 – ADRION

Vanredni, Peti poziv za dostavljanje predloga projekata u okviru Interreg 5-b Jadransko-jonskog programa saradnje 2014-2020 – ADRION, koji je raspisan 7. juna 2022. godine, namenjen je univerzitetima i istraživačkim institutima, kao i privrednim subjektima.

Jadransko-jonski program ima za cilj da pruži podršku projektima transnacionalne saradnje koji jačaju ekonomsku, socijalnu i teritorijalnu koheziju u Jadransko-jonskom regionu. Programska oblast obuhvata teritoriju osam zemalja - Albanije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Italije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Poziv ima za cilj da se u okviru projekata razviju pripremne mere za aktiviranje zajedničkih Master studijskih programa koji bi bili realizovani u narednom programskom ciklusu (2021-2027). Projekti koji budu uspešno ispunili ciljeve ovog poziva smatraće se strateškim i dobiće dalju finansijsku podršku u okviru novog IPA ADRION programa 2021-2027.

Poziv se odnosi isključivo na sledeće teme: 1) plava ekonomija, 2) društvene inovacije, 3) obnovljivi izvori energije i 4) cirkularna ekonomija. Projektni predlozi koji se odnose na jednu od prve dve teme se realizuju u kontekstu programskog prioriteta br. 1 – „Inovativan i pametan region“, dok se predlozi projekata koji se odnose na teme br. 3 ili 4 sprovode u kontekstu programskog prioriteta br. 2 – „Održivi region“.

Ukupan iznos raspoloživih EU sredstava u okviru Petog poziva iznosi 4 miliona evra, od čega se 3 miliona evra finansira iz Evropskog fonda za regionalni razvoj i 1 milion evra iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II).

Rok za podnošenje prijava je 8. jul 2022. do 15:00 časova. Detaljna uputstva za prijavljivanje projekata mogu se preuzeti na zvaničnoj programskoj internet stranici: https://www.adrioninterreg.eu/index.php/call-for-proposals/5th-extraordinary-call-for-proposals-now-open/