План испуњен 84 одсто у трећем кварталу 2013.

25. септембар 2013. |

Влада Србије, је на седници одржаној 23. августа, усвојила трећи Извештај о спровођењу Акционог плана за испуњавање препорука Европске комисије садржаних у Годишњем извештају о напретку Републике Србије у процесу европских интеграција за 2012. годину.

Према овом трећем Извештају реализовано је 82 одсто препорука планираних до 1. септембра ове године, ако се узму у обзир оне које су у потпуности и делимично испуњене.

Од 185 препорука које је требало остварити у трећем кварталу ове године, у потпуности је реализовано 24, делимично је испуњено њих 132, а није испуњено 29 препорука.

Акциони план укључује мере за које је искључиво надлежна Влада Србије и то тако што обухвата преглед најважнијих активности у вези са конкретним препорукама Европске комисије, затим се наводи која је институција надлежна за њихово спровођење, као и рок у којем ће бити спроведене. У њему је садржана 231 препорука, од којих је некебило потребно реализовати до 1. септембра ове године, уз велики број оних дугорочних, на којима се очекује континуирани рад.

Посебно су, додатно, наведене и препоруке из домена рада законодавне и судске власти, као и оне које се односе на независна и регулаторна тела, имајући у виду да Европска комисија цени напредак и модернизацију друштва у целини.

Циљ овог документа јесте да се његовом доследном применом, Европској комисији пружи додатна аргументација за писање што повољнијег Годишњег извештаја о напретку Србије у процесу европске интеграције, који ће, према најавама, бити објављен 16.октобра у Бриселу.

Трећи Извештај о спровођењу Акционог плана за испуњавање препорука Европске комисије садржаних у Годишњем извештају о напретку Републике Србије у процесу европских интеграција за 2012, можете да преузмете овде.