Литванија ратификовала Споразум о стабилизацији и придруживању

18. јун 2013. |

Литвански парламент је данас ратификовао Споразум о стабилизацији и придруживању између Србије и ЕУ. Литванија је била последња земља која није ратификовала ССП.

Након што је данас Литванија ратификовала ССП, а пре ње су то учинили Европски парлaмeнт и 26 држава чланица ЕУ, остаје да Савет (министара ЕУ) потврди ССП у име ЕУ. Ступањем на снагу ССП, Србија добија статус државе придружене Европској унији.

Да подсетимо, Србија и ЕУ су потписале ССП 29. априла 2009. године, али да би ступио на снагу било је неопходно да га ратификују парламенти свих држава чланица и Европски парламент. До ратификације примењиван је Прелазни споразум о трговини и трговинским питањима, који престаје да важи од тренутка ступања на снагу ССП.

Реч је о последњем састанку Унапређеног сталног дијалога, јер се очекује да ће ССП ускоро ступити ускоро на снагу, те ће и форма дијалога са ЕУ бити онаква како је самим Споразумом предвиђено. Убудуће ће се, како је најављено,одржавати састанци пододбора, односно тела за спровођење ССП."