Србија добила статус кандидата за чланство у ЕУ

02. март 2012. |

Европски савет донео је јуче одлуку да Србији додели статус кандидата за чланство у Европској унији. Одлука је донета након отклањања и последњe препреке за статус кандидата потписивањем протокола између Србије и Румуније о положају мањина у обе земље.

"Ово је изузетан успех и резултат напора које су уложиле обе стране у дијалогу Београда и Приштине", рекао је Ван Ромпеј на конференцији за новинаре.

"Надам се да ће ово охрабрити Србију да предузме даље напоре како би испунила политичке и економске критеријуме за чланство у ЕУ", нагласио је председник Европског савета и истакао да се нада да ће Београд "наставити да подржава регионалну сарадњу и добросуседске односе на Западном Балкану".

На самиту је констатовано да је од 9. децембра, када је Србији одложена додела статуса кандидата уз услов да покаже недвосмислен напредак у одређеним сегментима односа с Приштином, наша земља учинила значајне напоре. Децембарски услови односили су се на договор о регионалном представљању Косова, што је успешно окончано споразумом Београда и Приштине уз посредовање ЕУ у Бриселу. У остварењу друга два захтева из децембра - споровођење већ постигнутог споразума о интегрисаном управљању границама и слобода кретања на северу, с посебним нагласком на слободу кретања за Еулекс, такође је констатован напредак.

Дан уочи самита, председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо позвао је лидере ЕУ да усвоје препоруку Савета за опште послове.

"Србија је заслужила статус кандидата због тога што је урадила све оно што смо од ње тражили. Са наше тачке гледишта, шефови држава и влада сутра треба да јој одобре тај статус", рекао је Барозо.

Србија, након стицања статуса кандидата за чланство у ЕУ, почиње да се припрема за наредни корак у процесу евроинтеграција - добијање датума почетка преговора о чланству.

За отварање преговора о чланству потребна је сагласност свих земаља чланица ЕУ. Србија ће, поред услова који су имали и други кандидати, морати да оствари напредак у нормализацији односа са Приштином, односно да испуни критеријуме које је дефинисала Европска комисија.

Рок за отпочињање преговора након добијања статуса не постоји. У случају Хрватске он је био око годину и по дана, док Македонија, која је статус кандидата добила 2005. године, још није отпочела преговоре.

По окончању преговора потписује се Уговор о приступању који предвиђа тачан тренутак од којег почиње пуноправно чланство.