Архива актуелности

Осми годишњи форум Дунавске стратегије у јуну у Букурешту

22. април 2019. | Букурешт

Осми годишњи форум Дунавске макрорегионалне стратегије, који ће се бавити значајним темама за дунавски регион, као што су повезаност и регионална мобилност, економија, информационо комуникационе технологије, животна средина, туризам, синергија са другим макрорегионалним стратегијама и нова кохезиона политика, биће одржан 27. и 28. јуна у Букурешту.

Ј. Јоксимовић: Коректна и конкретна подршка Бугарске Србији

22. април 2019. | Софија

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је после разговора са званичницима у Софији, да Бугарска подржава европски пут Србије на конкретан и коректан начин, укључујући и отварање нових поглавља, а да су за нас од посебне користи искуства те земље у коришћењу европских фондова.

Делегација МЕИ на „ЕУ дијалогу између Србије и Грузије“

19. април 2019. | Тбилиси

Делегација Министарства за европске интеграције и Преговарачког тима Србије боравила је у Тбилисију где је учествовала на „ЕУ дијалогу између Србије и Грузије“ који је посвећен размени искустава у процесу европске интеграције - у првом реду пренос искуства Србије у примени Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП), преговарачком процесу, техничкој помоћи Србије Грузији и координацији ЕУ фондова.

Ј. Јоксимовић: Успешно спроводимо реформу образовања подржану из средстава ЕУ

18. април 2019. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да је у току припрема документације за другу траншу од осам милиона евра помоћи Европске уније српском буџету за реформу образовања.

Одржана радионица у оквиру ИПА Програма прекограничне сарадње Србија-Црна Гора 2014-2020

18. април 2019. | Златар

Дводневна радионица за имплементацију додељених пројеката у оквиру Првог позива за подношење предлога пројеката за Програм прекограничне сарадње Србија-Црна Гора 2014-2020 одржана је 17. и 18. априла 2019. године на Златару, у општини Нова Варош. Како би пројектним партнерима помогли у примени пројекта, радионицу су организовали Министарство финансија Републике Србије, Сектор за уговарање и финансирање пројеката финансираних од стране ЕУ (ЦФЦУ), уз помоћ Заједничког техничког секретаријата Програма.

Ј. Јоксимовић: Процес европских интеграција није успаванка, већ будилник

17. април 2019. | Београд

Кохезиона политика је политика солидарности, али и смањивања регионалних неједнакости и ми као земља, која тежи чланству у ЕУ, морамо да обезбедимо да ниједан грађанин, ни на једном месту у нашој земљи не буде заобиђен и не заобиђе га развој и раст, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Ј. Јоксимовић и Сијарто: Јасна подршка суседа на европском путу много нам значи

15. април 2019. | Суботица

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је у Суботици са министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом. Упознала је саговорника са активностима у процесу реформи и припремљеним поглављима.

Ј. Јоксимовић: Гласна подршка најближег суседа да Србија заслужује динамичнији ЕУ пут

15. април 2019. | Суботица

„У атмосфери у каквој је Европска унија данас, посебно у предизборној, кад нам разноразне, а често негативне поруке стижу од појединих земаља, подршка суседа и то најближег, а чланице ЕУ, говори довољно о томе да Србија на сваки начин и у сваком сегменту реформи и регионалне сарадње заслужује један динамичнији европски пут“.

То је изјавила министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, након седнице министара Владе Србије и Мађарске, у Суботици.

Ј. Јоксимовић: Велике могућности сарадње и добри односи Србије и Чилеа

13. април 2019. | Сантијаго де Чиле

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић учествовала је на Латиноамеричкој конференцији која је одржана у Сантијагу де Чилеу, уз присуство великог броја високих представника Републике Чилеа, Аргентинске Републике, Републике Колумбије и Боливарске Републике Венецуеле, као и представника Европске уније. Конференција је одржана у време значајних промена на простору Латинске Америке, а неке од тема о којима се дискутовало су нова конзервативна ера у Латинској Америци као моделу за континент, актуелности по питању Брегзита и дефинисање будућих односа Велике Британије и Европске уније и др.

Ј. Јоксимовић: Србија улаже у друштвено – економски напредак жена

13. април 2019. | Сантијаго де Чиле

У оквиру Латиноамеричке конференције, министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је учествовала и на панелу под називом „Жене креирају политику - оно сто чини разлику”, заједно са чилеанским министром за жене и родну равноправност Изабел Пла и мађарским државним министром задуженим за питања породице и омладине Каталин Новак.

Студијска посета Европског колеџа у Натолину

11. април 2019. | Београд

Министарство за европске интеграције посетили су данас студенти и професори Европског колеџа у Натолину, једне од најпрестижнијих институција специјализованих за питање европских студија.

Ј. Јоксимовић: Реформски смо активни и посвећени сарадњи, очекујемо отварање нових поглавља

10. април 2019. | Београд

Поводом навода да је Међувладина конференција, на којој ће бити отворена нова поглавља заказана за 18. јун, министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да очекујемо да нова поглавља буду отворена до краја јуна, односно до краја румунског председавања Саветом ЕУ.

Ј. Јоксимовић поводом изјаве Руже Томашић

9. април 2019. |

Поводом изјаве председника покрета „Хрватски суверенисти” Руже Томашић да се тај покрет залаже за блокирање Србије у ЕУ док Србија не исплати ратну одштету за агресију на Хрватску и док исту не призна, министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, рекла је: „То већ и није вест, јер поменута европосланица и њени саборци у континуитету показују да је антисрпска политика једино на чему граде своју политичку платформу, што је проблематично, јер ако мислите да ћете добити гласове на таквој политици, онда је тај проблем ширих размера. Неће неутемељени и агресивни захтеви госпође Томашић и њених суверениста одлучивати о европској будућности Србије, они још нису изгледа научили шта су европске вредности и чему служи процес европских интеграција”.

Усвојен Акциони план за Поглавље 22 – Регионална политика и координација структурних инструмената

8. април 2019. | Београд

Влада Србије, на седници одржаној 4. априла 2019. године, усвојила је Акциони план за Поглавље 22 – Регионална политика и координација структурних инструмената. Израда Акционог плана представља мерило за отварање Поглавља 22.

Отворен конкурс за избор најбољих студентских радова о ЕУ

5. април 2019. | Београд

Министарство за европске интеграције Владе Републике Србије расписало је данас наградни конкурс за избор најбољих индивидуалних студентских радова о европској интеграцији и процесу приступања наше земље Европској унији.

Четврти форум Стратегије Европске уније за Јадранско-јонски регион биће одржан у Будви од 6. до 8. маја

4. април 2019. |

Регистрација за Четврти форум Стратегије Европске уније за Јадранско-јонски регион и додатне догађаје који ће бити одржан у Будви (Црна Гора), од 6. до 8. маја 2019. године је отворена.