ЕУ фондови 2016.

Муке лакше уз породицу

21. април 2016.

Центар за пружање менталних услуга, који у Кикинди постоји од пре непуну годину, оправдава постојање.

Више можете да прочитате овде.


Пробијен тунел код Голубачког града

15. април 2016.

На деоници пута Голубац - Доњи Милановац извршен је пробој тунела на новој заобилазници код Голубачког града чиме је елиминисана опасност коју је саобраћај, нарочото тешких возила, наносио древној твђави на улазу у Ђердапску клисуру.

Више можете да прочитате овде.


Из Брисела смо добили пола милиона

15. април 2016.

Општина Уб одличан је пример колико за уређење и развој локалне самоуправе може значити новац из европских фондова. Уб је протеклих година, квалитетним пројектима, из бриселске касе „повукао“ више од пола милиона евра.

Више можете да прочитате овде.


ЕУ издваја 15,4 милиона евра за побољшање живота Рома у Србији

12. април 2016.

Помоћу средстава ЕУ у ЈКП "Градска чистоћа" запослено нових 20 радника Само за текуће пројекте којима се на различите начине побољшава живот Рома у Србији Европска унија издваја 15,4 милиона евра, а намера је да се ускоро покрену два нова пројекта чија ће укупна вредност бити 14 милиона евра.Европска Унија је донатор са највећим бројем пројеката за укључивање, запошљавање и становање Рома у Србији.

Више можете да прочитате овде.


Обновљиви извори енергије

5. април 2016.

Локална самоуправа организовала је у уторак 29. марта , у малој сали градске куће конференцију посвећену почетку реализације пројекта „Банатско сунце за све“, који финансира ЕУ кроз ИПА програм прекограничне сарадње Румуније и Србије.

Више можете да прочитате овде.


Почетак Програма за трансфер технологије

5. април 2016.

Комерцијализација резултата научних истраживања повезивањем истраживача на факултетима и институтима са приватним сектором, као и јачање центара за трансфер технологије на универзитетима у Србији главни су циљеви Програма за трансфер технологије (ТТФ) који је на скупу одржаном у Привредној комори Србије представљен стручној јавности. Овај програм је део Пројекта подршке истраживању, иновацијама и трансферу технологије, вредном 6,9 милиона евра, који финансира Европска унија са 4,9 милиона евра из претприступних фондова (ИПА 2013), а суфинансирају Влада Републике Србије и домаћи приватни сектор са по милион евра.

Више можете да прочитате овде.


ЕУ ће са 24.800.000 еура суфинансирати пројекте

Европска унија ће са 24.800.000 евра суфинансирати пројекте од стратешке вредности за погранични регион Мађарске и Србије, саопштила је данас Канцеларија Владе Србије за европске интеграције. У саопштењу је наведено и да ће позив за подношење предлога пројеката који су у складу са релевантним националним и регионалним стратегијама и имају могућност да унапреде квалитет живота бити отворен до 26. августа 2016.

Више можете да прочитате овде.


Банатско сунце за све

30. март 2016.

„Банатско сунце за све“ представља пројекат међудржавне сарадње између Румуније и Републике Србије, финансиран од стране Европске Уније у укупној вредности од 854.000 евра. Овим пројектом предвиђена је имплементација обновљивих извора енергије у Панчеву, који ће се уједно користити и у целом региону за загревање санитарне воде, објаснила је Анђела Вила, ПР менаџер пројекта.

Више можете да прочитате овде.


Наше право да живимо боље

25. март 2016.

У току је реализација Пројекта „Подршка едукативној инклузији Рома на свим образовним нивоима и подршка самозапошљавању у Пожаревцу - Наше право да живимо боље“. Вредност пројекта118.116, 86 евра.

Више можете да прочитате овде.


Рума:Дневни центар

18. март 2016.

Дневни центар за особе са интелетуалним и менталним сметњама почиње са радом од 21. марта, а у румској општини се реализује у оквиру пројекта „Унапређење социјалне инклузије особа са интелектуалним и менталним сметњама“.Пројекат се финансира кроз национални ИПА програм ЕУ.

Више можете да прочитате овде.


Ново рухо о европском трошку

17. март 2016.

Зрењанинска хала “Медисон” до краја године засијаће у новом сјају захваљујући средствима из европских фондова, односно пројекту прекограничне сарадње.

Више можете да прочитате овде.


 

Почео пројекат унапређивања јавних набавки

13. март 2016.

Републичка комисија за заштиту права у поступцима јавних набавки саопштила је да је отпочео Пројекат који подржава и финансира ЕУ, с циљем јачања капацитета.Пројекат има 3 компоненте: -усклађивање законског оквира у области јавних набавки са директивама ЕУ  судском праксом Суда правде ЕУ -едукација запослених у Републичкој комисији у циљу ефикасније реализације радних активности, имајући у виду напредну праксу и искуства административног апарата држава ЕУ -упознавање опште и стручне јавности са надлежностима Републичке комисије и подизање свести о значају њених одлука.

Више можете да прочитате овде


Сарадња са Словенијом

12. март 2016.

Републичка комисија за заштиту права у поступцима јавних набавки у Србији и словеначка Државна ревизијска комисија почели су сарадњу у оквиру шестомесечног програма "Јачање заштите права у поступцима јавних набавки", који финансира Европска унија са 250.000 евра ради унапређења стања у Србији у тој области.

Више можете да прочитате овде.


Вршац добија ауто-пут

3. март 2016.

Европска унија одобрила 12 милиона евра за саобраћајницу Београд - Темишвар кроз јужни Банат. У наредних десетак дана протокол са Румунима, први километри за две године. ЕУ је одобрила 12 милиона евра за израду пројектно-техничке документације и генералног пројекта ауто-пута, који ће преко Панчева и Вршца повезати Београд са Темишваром. Предвиђа се да би први километри ове значајне саобраћајнице за јужни Банат могли да почну да се граде већ за две године.

Више можете да прочитате овде


Соларни панели

2. март 2016.

Панчево учествује у пројекту прекограничне сарадње са Румунијом. Тај пројекат подразумева коришћење соларне енергије за загревање топле воде. Око 900.000 еура је укупан буџет пројекта. Један део финансира ЕУ, други део град Панчево и трећи наравно Општина Лугаш. Оно што је најкарактеристичније за овај пројекат јесте да је он по својој величини, односно по површини сунчаних колектора који ће бити постављени један од највећих у југоисточној Европи.

Више можете да прочитате овде.

 


Из средства ИПА више од 17 милиона евра

28. фебруар 2016.

У Краљеву је недавно одржана презентација Локалног програма заштите животне средине за период 2016. до 2025. године. Ово је документ кога по новом Закону о заштити животне средине свака локална самоуправа мора донети у наредних годину дана. Стратешки циљ активности по градовима и општинама јесте да Србија што спремније дочека отварање преговарачког поглавља 27 о животној средини.

Ви[е можете да прочитате овде.


Тесан прелаз код Накова

23. фебруар 2016.

За проширење и надоградњу граничног прелаза Наково - Лунга, отвореног у новембру 2014, општина Кикинда конкурисала је заједно са румунским партнером за средства из ИПА програма.

Више можете да прочитате овде.


Корисне информације о ЕУ фондовима већ на располагању читаоцима

22. фебруар 2016.

Пратећи савремене токове не само у пољопривреди већ и у новим технологијама Удружење новинара за пољопривреду АГРОПРЕСС представило је свој нови сајт. Овај пројекат подржан је од стране Министарства културе и информисања. Захваљујући новим начинима пласирања информација, сада су пољопривредници, представници институција и инвеститори у могућности да на једном месту пронађу велики број информација из области производње, прераде и дистрибуције хране.

Више можете да прочитате овде.


Шта је ИПАРД

22. фебруар 2016.

ИПАРД програм 2014 - 2020. је део претприступне помоћи ЕУ (ИПА) која је намењену руралном развоју и оквирни износ за период 2014- 202, и износи око 175 мил евра (на овај износ се додаје и обавеза кофинасирања из националних средстава).

Више можете да прочитате овде.


Решавање проблема одлагања отпада у граду - Радио Телевизија Крагујевац - Јавни сервис Шумадије

21. фебруар 2016.

За изградњу и опремање Регионалног центра за управљање отпадом у Крагујевцу до сада је обезбеђено нешто мање од 22 милиона евра.Део средстава, у износу од 19 милиона евра, обезбеђен је из ИПА фондова, док је остатак од 2,5 милиона, крагујевачка локална самоуправа обезбедила из кредита Европске банке за обнову и развој.

Више можете да прочитате овде.


Пречистач отпадних вода

21. фебруар 2016.

Пројекат изградње фабрике за прераду отпадних вода и канализационог система у Краљеву, а вредан 17 милиона евра, један је од приоритетних, речено је приликом предаје техничке документације. Очекује се да ће за њега заједничком сарадњом Европске уније, ресорног Министарства и града Краљева бити обезбеђено финансирање ИПА фонда за 2017. годину.

Више можете да прочитате овде.


Помоћ за пољопривреднике из седам општина у источној Србији

18. фебруар 2016.

Пољопривредни произвођачи из седам општина у источној Србији ће у наредним месецима добити неке од пакета помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији, саопштено је данас на конференцији о сарадњи Србије, ЕУ и Организације УН за храну и пољопривреду (ФАО).

Више можете да прочитате овде.


Конференција о пројектима ЕУ зазапошљавање

18. фебруар 2016.

Србија има прилику да добије средства за финансирање разних пројеката из фондова Европске уније за запошљавање и социјалну политику (ЕаСИ) и тако побољша положај корисника социјалне заштите, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.Он је на почетку информативног скупа о тим фондовима рекао да је ово прва година да Србија учествује у ЕаСИ и додао да је Европска комисија за период од 2016. до 2020. обезбедила укупно 919 милиона евра за земље чланице уније и земље кандидате.

Више можете да прочитате овде.


Отворена новоизграђена школа у Пољанама

18. фебруар 2016.

Село Пољане дичи се новим школским здањем, издвојеним одељењем матичне осмолетке „Дражевац” у коме ће девојчице и дечаци завршавати прва четири разреда основног образовања. Новоизграђена кућа знања простире се на 225 квадратних метара, има три учионице, зборницу, оставу, тоалете и прилагођена је особама са инвалидитетом. У крило може да прими 30 ученика. Свечано је отворена данас.

Више можете да прочитате овде.


Најспособније новац већ чека

14. фебруар 2016.

Србија од ове године има више могућности за коришћење средстава фондова Европске уније. За поједине програме конкурси су већ отворени. О томе како на најбољи начин искористити пружену шансу разговарали смо са помоћницом министра у Министарству привреде за мала и средња предузећа Катарином Обрадовић Јовановић.

Више можете да прочитате овде.


Панчево конкурише за ИПА пројекте

13. фебруар 2016.

 Разговори с партнерима из Румуније већ су обављени. Договор је да Панчево и наши суседи из Румуније конкуришу с три пројекта. Један би се реализовао између општине Дудеши Веке из Румуније са збратимљеним местом Ивановом, где се предвиђа реконструкција старе амбуланте у културно информативни центар. Нови простор био би намењен цивилном сектору и деци. У оквиру пројекта „Регионални центар за развој спорта”, предвиђено је да се подигне енергетска ефикасност панчевачке Хале спортова.

Више можете дапрочитати овде.


Лакше до новца из ЕУ

10. фебруар 2016.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, у сарадњи са Агенцијом за регионални развој Словачке, реализују Твининг пројекат, односно обуку за израду пројеката који се финансирају из претприступних фондова.

Више можете да прочитате овде.


Новац ЕУ за пољопривреду у другој половини 2016.

12. фебруар 2016.

Пољопривредници у Србији ће од друге половине 2016. моћи да се пријаве за прве позиве за коришћење претприступних фондова за пољопривреду (ИПАРД), а до краја 2023. моћи ће да искористе 175 милиона евра. У министарству пољопривреде сматрају да би удружења пољопривредних произвођача сада требало да помогну члановима да се припреме за коришћење овог новца. Како наводе, воде се разговори са банкама да се омогуће кредити пољопривредницима за потребна улагања, будући да се новац из ИПАРД фонда добија тек након остварене инвестиције.

Више можете да прочитате овде.


Пројектна сарадња са Румунима

12. фебруар 2016.

Општина Жагубица је у програму прекограничне сарадње Србија Румунија у оквиру четвртог позива конкурисала са два пројекта: партнерство са општином Рекаш и односи се на стварање услова за заштиту животне средине кроз унапређење техничких и људских капацитета за гашење пожара, а други се односи на формирање Горске службе спасавања на подручју општине Жагубица и рађен је у партнерству са Жупанијом, односно округом Мехединци, седиште Тун Северин.Потписивањем уговора о партнерству и разумевању и сарадњи у складу са конкурсом документацијом испоштована је стандардна процедура када је реч о пројектима које финансира Европска унија. Уговоре је са представницима румунских општина потписао заменик председника општине Жагубица Љубиша Јовкић, који је најавио долазак делегације Румуније у Жагубицу крајем марта. Менаџер пројекта Јовица Стојановић рекао је да карактеристика оба пројекта јесте да се општина Жагубица од четири приоритета определила за заштиту животе средине, јер су анализе показале да је смањење ризика од пожара и те како значајно у претходних пет година један пожар је био недељно, а имали су велике последице у виду материјалне штете, као и индиректних трошкова. Такође је прецизирао да су пројекти добро припремљени и осмишљени, а с обзиром да је општина Жагубица конкурисала за средства, коначно мишљење комисије очекује се до краја априла месеца.

Извор: www.danas.rs


Помоћ ЕУ угроженом становништву

11. фебруар 2016.

Ксенија Миленковић, В.Д. директора Канцеларије за европске интеграције присуствовала је данас уз министра пољопривреде и заштите животне средине Снежану Богосављевић-Бошковић, шефа Делегације ЕУ у Београду Мајкла Девенпорта и градоначелника Краљева Томислава Илића, примопредаји техничке документације за пројекат изградње постројења за пречишћавање отпадних вода и канализационе мреже у Краљеву, чију је израду ЕУ финансирала са 1,25 милиона евра.

Више можете да прочитате овде.


Три трасе за жилу куцавицу Подриња

5. фебруар 2016.

 Градња тунела испод Кадињаче, деценијама најављивана а неостварена, сада се уз европску помоћ приближава остварењу. Почиње израда генералног пројекта за овај подухват, који умногоме треба да олакша саобраћај између Ужица и Бајине Баште правцем којим вијуга пут зими тешко савладив за теретњаке. Градња тунела је скупа инвестиција, али је од значаја што се, ево, напокон отвара шанса за решавање важног животног питања становништва Подриња, и са подручја Србије и Републике Српске.

Више можете да прочитате овде.


Шабац добија постројење за пречишћавање отпадних вода

2. фебруара 2016. ­

Радови на постројењу за пречишћавање отпадних вода у Шапцу се приводе крају, а у току је и обука 16 радника ЈКП „Водовод Шабац“, који ће од марта радити на постројењу. Инвестиција за изградњу овог значајног инфраструктурног објекта вредна је близу 20 милиона динара, а највећи део средстава обезбедила је Европска унија посредством ИПА фондова.

Више можете да прочитате овде.


Отворен нови мост

29. јануар 2015.

Мост у селу Суботица у општини Свилајнац, чију је изградњу финансирала Европска унија, јуче су свечано отворили заменик шефа Делегације Европске уније у Србији Оскар Бенедикт, директор Канцеларије Владе Србије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић и председник општине Свилајнац Предраг Милановић. Помоћ ЕУ у обнови Свилајнца од последица поплава досад је процењена наоко 5,9 милиона евра кроз претприступне фондове ИПА 2012 и ИПА 2014, као и пројекте који су финансирани кроз Фонд солидарности.

Више можете да прочитате овде.


Тврђава у Бачу овог лета ће сијати новим светлом

29. јануар 2016.

Општина Бач ову годину кренула је са интензивним сређивањем и промовисањем Тврђаве у Бачу,културно-историјског споменика из XIV века, који се налази на прелиминарној листи УНЕСКО-а. Највећи део опремања финансираће се преко пројекта РРЕSСО, у оквиру ИПА програма прекограничнесарадње Мађарска- Србија, којим је планирано постављање нове расвете, видео надзора, али и сређивање прилазног пута, израда техничке документације за реконструкцију улазне капије, као и организовање вашара традиционалних заната ради повећања видљивости како пројекта, тако и самеТврђаве.

Више можете да прочитате овде.



Еколошки пројекат за два милион евра

28. јануар 2016.

Град Пожаревац и румунска општина Турн Северин планирају да заједнички одаберу и реализују еколошки пројекат вредан два милиона евра.Управо због тога, избор пројекта из области заштите животне средине био је главна тема радног састанка одржаног у Пожаревцу поводом стратегије коришћења природних ресурса у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње.

Више можете да прочитате овде


Након поплава, средствима ЕУ обновљене школе у четири града

27. јануар 2016.

Европска унија обновила је 15 школа оштећених у поплавамау мају 201 4. године, у шта је уложила 1,8 милиона евра из Програма помоћи поплављеним подручјима.Обновљене су основне и средње школе, као и један вртић, у Обреновцу, Свилајнцу, Параћину и Шапцу. Највише школа обновљено је у Обреновцу: три основне итри средње школе, као и једно истурено одељење. У обнову обреновачких школа - радове на чишћењу, грађевинске радове, куповину намештаја и учила - уложено је више од 860.000 евра. Обнова је почела у највише оштећеној Основној школи „Јован ЈовановићЗмај", коју похађа око 1 .500 ђака, а у којој су били поплављени приземље и све учионице, библиотека, просторије за целодневни боравак деце, кухиња, канцеларије и сала за физичко васпитање.

Више можете да прочитате овде.


Ове године аграру 175 милиона евра из ЕУ

25. јануар 2016.

Ове године српском аграру биће на располагању 175 милиона евра из ИПАРД програма, што ће бити велики подстрек за произвођаче да аплицирају за та средства, како би унапредили производњу на својим газдинствима. За европски новац моћи ће да конкуришу ратари, млекари, произвођачи меса, поврћа и воћа. Из тог разлога, Регионална развојна агенција „Бачка“,организовала је скуп где су домаћим произвођачима предочена словеначка искуства у коришћењу новца из Европске уније у области винарства и виноградарства.

Више можете да прочитате овде.


Тунел испод Кадињаче Филиповић:од великог значаја за регион

25. јануар 2016.

У просторијама Делегације Европске уније у Србији одржан је први радни састанак око реализације стратешког пројекта „Тунел Кадињача“, за чије финансирање су издвојена средства из позива прекограничне сарадње ИПА Лефтовер 2011 СРБ-БиХ,чији је носилац општина Бајина Башта.

Више можете да прочитате овде.


Оаза на Старој планини

25. јануар 2016.

Бивша караула у старопланинском селу Дојкинци, удаљеномнеких четрдесетак километара од Пирота, постала је Планинарски дом.По окончању реконструкције која је трајала од половине прошле године,надоградњом и адаптацијом је корисна површина повећана са првобитних 120 навише од 540 квадрата.

Више можете да прочитате овде.


Заједнички брдско- планинским бициклистичким стазама

20. јануар 2015.

Општине Голубац и Берзаска, у партнерству са асоцијацијом „Bike Attack“ заједнички реализују пројекат„Планинске бициклистичке стазе у региону Баната“. Овај пројекат има за циљ промоцију маунтин-бајк туризма у дунавској клисури и унапређење сарадње међу људима који живе уз речну границу између Србије и Румуније.

Буџет пројекта је 260.661 евро, а суфинансиран је од стране Европске уније.

Више можете да прочитате овде.


Вода прва брига

18. јануар 2016.

Минула година била је у знаку реализације великих пројеката водоснабдевања. У градњу водоизворишта "Jелак Смонице", лоцираном на левој страни Пека, уложено је108 милиона динара, које су заједно обезбедили држава и локална самоуправа.Два нова бунара, заједно са већ постојећим, обезбеђују 65 литара воде у секунди,што је довољно за потребе житеља Великог Градишта, Пожежена, Кусића и Белог Багрема. Такође, обезбеђен је и агрегат како би водоснабдевање било редовнои приликом нестанка електричне енергије.

Више можете да прочитате овде.


Једини у Србији студентима понудили учење на даљину

15. јануар 2015.

Факултет спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу једини је факултет из ове групације у Србији који је својим студентима понудио и могућност учења на даљину.

" Учење на даљину резултат је ИПА пројекта који смо прошле године завршили у сарадњи са Националном академијом спорта "Васил Левски" у Софији, а који нам је омогућио да акредитујемо програм учења на даљину", каже професор др Милован Братић, декан Факултета спорта

Више можете да прочитате овде.


До модерене опреме кроз прекограничну сарадњу

14. јануар 2016.

ЈП Аеродром Ниш и регионална администација Региона Софија, до 18.јануара,аплицираће пројектом под називом "Планирање мера заштите од пожара и елементарних непогода у прекограничном региону" на први позив за прикупљање предлога пројеката Инеррег-ИПА програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија, који се финансира из претприступне помоћи Европске уније.Аеродром Ниш и софијска регија оценили су да је за реализацију овог пројекта потребно400 хиљада евра, а новцем би била набављена најмодернија техничка опрема за реаговање у ванредним ситуацијама.

Више можете да прочитате овде.


Са ЕУ уређују болничку зграду

11. јануар 2016.

Град Пожаревац и у 2016. години наставља са реализацијом пројеката у оквиру прекограничне сарадње са Румунијом, који ће се финансирати из ИПА фондова Европске уније. Град је већ учествовао у програму прекограничне сарадње, окончаном у јуну прошле године, завршетком прве фазе радована новој болничкој згради,која је годинама била ван функције и полако пропадала. У њу је из старе болничке зграде, која се налази у истом кругу, пресељено20 амбуланти гинекологије, хирургије и ортопедије.

Више можете да прочитате овде.


Сарадња Бугарске и града Ниша

9. јануар 2016.

Представници Општина Медијана и Црвени крст у Нишу потписали су уговор о заједничком учешћу у реализацији прекограничних пројеката са бугарским градом Врацом. Вредност пројекта који се односи на Општину Медијана је 80 000 евра.

Више можете да прочитате овде.


Два пројекта инклузије

4. јануар 2016.

Представници Општине Рума потписали су недавно уговор са делегацијом Европске уније у Србији о финансирању и имплементацији два пројекта у оквиру другог позива ИПА Социјална инклузија. Кроз пројекат „Јачање социјалне инклузије одраслих са сметањама у развоју", Општина Рума ће у сарадњи са Центром за социјални рад,поред бројних активности, проширити услуге Дневног боравка за ову групу , а за то ће јој ЕУ обезбедити средства у износу од 1 97.575 евра.

Више можете да прочитате овде.