Конкурс за избор најбољих студентских радова о ЕУ 2024. продужен до 30. септембра

02. јул 2024. | Београд

Конкурс за избор најбољих студентских радова о ЕУ 2024. продужен до 30. септембра

Министарство за европске интеграције Владе Републике Србије продужило је рок за пријем радова у оквиру наградног конкурса за избор најбољих индивидуалних студентских радова о европској интеграцији и процесу приступања наше земље Европској унији. Нови рок за достављање радова је 30. септембар 2024. године.

Циљ овог наградног конкурса је да непосредно укључи младе академске грађане у отворену аргументовану дебату о битним аспектима приступног процеса и чланства Републике Србије у Европској унији.

Радови би требало да одговоре на једно од шест питања:

1. „Ипак се креће!" или „Ипак се креће?" процес приступања Западног Балканаи Републике Србије Европској унији: може ли Србија остати и опстати ван ЕУ?

2. ЕУ и родна равноправност

3. Економске користи и изазови европске интеграције Србије

4. План раста ЕУ као прилика за приближавање Западног Балкана ЕвропскојУнији

5. Владавина права у светлу актуелне преговарачке методологије ЕУ: могућностза напредак Републике Србије?

6. Зашто кризе учвршћују ЕУ?

Комисија састављена од професора Универзитета у Београду процењиваће квалитет пристиглих радова, а за ауторе три најбоља предвиђени су хонорари у износу од 110.000, 80.000 и 60.000 динара. Поред три најбоље рангирана, Министарство ће у електронском зборнику студентских радова објавити и остале радове који испуне критеријуме. Поред новчаних награда које додељује Министарство за европске интеграције, ове године у сарадњи са Центром Велика Европа Института Жак Делор из Париза и Амбасадом Републике Француске у Србији, први пут у оквиру овог конкурса биће додељена и посебна награда - „Жак Делор“, која подразумева финансирање (пут и дневнице) студијске посете Паризу за једног аутора.

Конкурс је отворен за студенте програма основних академских студија и програма мастер академских студија свих универзитета у Републици Србији.

Рок за слање радова је 30. септембар 2024. године.

Текст конкурса можете да преузмете овде.

Решење о расписивању конкурса можете да преузмете овде.