Изложба „Примењeна носталгија“ отворена у Бриселу

21. јун 2024. | Брисел

Изложба „Примењeна носталгија“ отворена у Бриселу

Министарка за европске интеграције Тања  Мишчевић отворила је данас у Бриселу, у згради Мисије Србије при ЕУ, 25. изложбу фотографија из циклуса Примењена носталгија, овог пута посвећену Београду и Бриселу. Фотографије два града, чији су аутори српски фотограф Бојан Џодан, који је сликао Брисел и белгијски Ник Ханес, који је оком камере приказао Београд, показују сличности двеју престоница – Србије и Белгије, државе која председава Саветом ЕУ.

Министарка Мишчевић је, говорећи на отварању, нагласила да смо овим пројектом желели да поделимо са публиком  управо оно што су и ова два фотографа запазила, а то је да између нас нема разлике – сви смо ми  Европљани. „Србија још није део институција ЕУ, али ми припадамо Европи. Надам се да ћете уживати у овој изложби, да ћете кроз објективе фотографа Ника Ханеса, из Белгије и Бојана Џодана, из Србије, препознати сличности између Београда и Брисела, њихових људи, улица, пабова, пијаца. Надам се и да ћете на фотографијама Београда уочити колико се брзо развијамо. То је процес који ће се додатно значајно убрзати јер нас очекује Експо 2027, који је велики изазов за нашу државу и који ће допринети развоју укупне инфраструктуре и посебно делова Београда, који су сада на ободу“, рекла је отварању министарка Мишчевић.

У име Белгије, као председавајуће Савету ЕУ у првој половини године, званицама се обратила и Теодора Генцис, генерална секретарка Министарства спољних послова Белгије, која је изјавила да ова изложба слави и дипломатске односе између Србије и Белгије, које негујемо од 19. века и које карактерише сарадња, узајамно поштовање, посвећеност ка јачању наших веза. „Захваљујем овој иницијативи Републике Србије, која нам омогућава јачање односа између наших држава и која рефлектује заједничке европске вредности и посвећеност европском пројекту. Белгија, као једна држава оснивача ЕУ и актуелна председавајућа Савету ЕУ, разуме важност интеграције Србије и Западног Балкана у ЕУ“, нагласила је Генцис. Посебно је указала да препознајемо да се сами не можемо суочити са актуелним геополитичким изазовима и да је блиска сарадња од суштинске важности. „Србија је у протеклих неколико година показала значајне напоре у процесу европске интеграције и Белгија снажно верује у потенцијал Србије да превлада изазове на путу ка ЕУ. Сматрам да је неопходно да све државе кандидати постану део ЕУ, верујем да ће то ојачати како регион Западног Балкана, тако и саму Европу. Потребно нам је заједништво, да говоримо једним гласом, да се заједнички суочавамо са изазовима и проналазимо решења“, нагласила је генерална секретарка белгијског министарства спољних послова.  Говорећи о изложби, Генцис је указала да док посетиоци буду истраживали фотографије са изложбе „Примењена носталгија“, могу да уоче сличности и разлике које чине наше градове јединственим. „Оба града, и Београд и Брисел рефлектују дух метрополе, наш европски идентитет, културу и начин живота. Ове фотографије нас подсећају колико је битно да негујемо осећај заједништва и заједничког циља. Европске интеграције ће успети једино уколико наратив који градимо остане позитиван и видљив и ако се усмеримо на оно што нас повезује и чини јачим“, закључила је Теодора Генцис.

Званицама су се обратили и шеф Мисије Србије при ЕУ, амбасадор Данијел Апостоловић и Коен Метсу, посланик Представничког дома Белгије и дугогодишњи председник Посланичке групе пријатељства са Србијом. Амбасадор Апостоловић је пожелео добродошлицу свим посетиоцима изложбе и захвалио Министарству за европске интеграције, које  већ дуги низ година финансира и спроводи пројекат Примењена носталгија, док је Коен Метсу нагласио да ова изложба, између осталог, истиче пријатељство Србија и Белгије.