Ј. Јоксимовић: Нова влада ће појачати европски пут Србије

22. јун 2022. | Београд

Ј. Јоксимовић: Нова влада ће појачати европски пут Србије

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да се Србија показала као одговорна и озбиљна земља у приступном процесу ЕУ и изразила уверење да ће нова влада појачати европски пут Србије кроз спровођење реформи и снажније политичко вођење тог процеса.

Јоксимовић је казала да је Србија спремна за отварање кластера 3, али да он неће бити отворен током француског председавања Саветом ЕУ, које се завршава 30. јуна, због неусклађивања са спољном и безбедносном политиком ЕУ када је реч о санкцијама Русији.

„Очекивања о усклађивању са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ у смислу рестриктивног режима и санкција Русији постоје од почетка, ми смо тога свесни, али за нас из бројних разлога то није било једноставно“, рекла је Јоксимовић на отварању изложбе „Примењена носталгија Београд-Париз“ у Дому омладине.

Јоксимовић је казала да се ситуација закомпликовала због рата који се води на европском континенту, наводећи да је то велики и забрињавајући сукоб у којем учествује једна нуклеарна сила и да све што се дешава, како каже, има додатну димензију претње глобалној безбедности и стабилности.

„Ситуација за Србију није нимало лака, јер се ради о двема државама које су обе пријатељске Србији“, рекла је Јоксимовић.

Нагласила је да је Србија стала на страну међународног права и суверенитета и интегритета земаља једнако како, подвукла је, брани свој суверенитет и интегритет.

„Нема никакве дилеме на којој је страни Србија, ми смо на страни међународног права, на страни међународног права и поштовања принципа неповредивости граница и европског мира“, нагласила је Јоксимовић.

Додала је да је Србија показала да је одговорна земља и да је озбиљно у приступном процесу и да ради оно што је најбоље за њене грађане.

„Пред свима у Европи стоје тешка времена у погледу енергетског и прехрамбеног снабдевања. Морамо чврсто да будемо на европском путу да бисмо заједно пребродили изазове пред нама“, казала је Јоксимовић.

Говорећи о француском председавању Саветом ЕУ, Јоксимовић је казала да је оно дошло у веома тешком и изазовном тренутку за цео европски континент, али да је показало пуну посвећеност Француске европској идеји.

Истакла је да је наша земља показала да има поверења у француске идеје нагласивши да је Србија једина земља која је на ангажован начин прихватила нову методологију приступања ЕУ иако је, како каже, била у процесу да је више од пола поглавља отворила по старој методологији.

„Нисмо бежали од нових обавеза, прилагодили смо се новим захтевима и отворили кластер 4 и кластер 1. Показали смо да смо имали поверења у француску идеју и у идеју повећане кредибилности процеса предвидљивости и онога што је можда на први поглед изгледало још захтевније, што у неким сегментима и јесте. Али, кључно је поверење у добре намере“, навела је Јоксимовић.

Захвалила је амбасадору Француске у Србији Пјеру Кошару на изузетној сарадњи током француског председавања истичући заједнички допринос који се, како каже, већ види у документима ЕУ.

Подсетила је да је Министарство организовало Конференцију о будућности Европе са цивилним друштвом и академском заједницом и да су донете 52 препоруке о томе како грађани Србије виде будућност ЕУ.

„Те препоруке су већ поменуте у неким од докумената који се тичу сажетака конференције о будућности Европе. Много смо радили заједно, радићемо још више, јер само заједно можемо да будемо ревитализовани, снажнији и конкурентнији у глобалној сфери“, казала је Јоксимовић.

Извор: Танјуг