Пети годишњи форум ЕУ стратегије за јадранско-јонски регион (ЕУСАИР)

22. јaнуар 2021. | Београд

Пети годишњи форум ЕУ стратегије за јадранско-јонски регион (ЕУСАИР)

Пети годишњи форум ЕУ стратегије за јадранско-јонски регион (ЕУСАИР) одржаће се у форми виртуелне конференције у Београду, 28. и 29. јануара 2021. године, под слоганом „Оснаживање јадранско-јонског региона кроз сарадњу”.

Форум заједнички организују Влада Републике Србије и Европска комисија, уз подршку пројекта ЕУСАИР Тачка подршке.

На овогодишњем ЕУСАИР форуму учествоваће говорници и званичници земаља које су укључене у ЕУ стратегију за јадранско-јонски регион (Албанија, Босна и Херцеговина, Грчка, Италија, Северна Македонија, Словенија, Србија, Хрватска и Црна Гора).

Форум ће омогућити и виртуелно умрежавање заинтересованих учесника из Србије као земље домаћина и њихових европских партнера на паузама између сесија. Учесници и пратиоци овог догађаја моћи ће и да сазнају више о иницијативама и пројектима у јадранском и јонском региону у оквиру виртуелног изложбеног простора.

Пети ЕУСАИР форум окупиће званичнике земаља учесница и Европске комисије, релевантне експерте и креаторе јавних политика, као и ширу јавност да учествују у расправи о будућности Стратегије за јадранско-јонски регион и њеној улози у решавању кључних питања у региону.

Догађај ће такође бити прилика да се анализира макрорегионална сарадња имајући у виду контекст стратешког и правног оквира Европске уније у програмском периоду 2021-2027, а са циљем финансирања макрорегионалних приоритета кроз претприступне фондове ЕУ, као и Европске структурне и инвестиционе фондове. 

Области у којима су већ дефинисани макрорегионални приоритети укључују: 

1. „Плави“ раст („плаве“ технологије, рибарство и аквакултура, управљање морским басеном и поморским услугама), 

2. Повезивање региона (поморски транспорт, интермодалне везе мора са залеђем, енергетске везе), 

3. Унапређење квалитета животне средине (морска средина, транснационална копнена станишта и биодиверзитет), 

4. Одрживи туризам (диверсификована туристичка понуда и одрживо и одговорно управљање туризмом).

Пленарне и тематске сесије у оквиру Форума биће усредсређене на дигиталну и зелену транзицију, регионални одговор на кризу ковид-19, макрорегионалну сарадњу у вези са стратешким и правним оквиром ЕУ након 2020. године, нову методологију за проширење ЕУ и Зелену агенду за Западни Балкан, као и опоравак културних и креативних индустрија у региону.

Посебно имајући у виду кризу изазвану пандемијом вируса корона, постало је још важније да удружимо снаге и покушамо да пронађемо заједничка решења за изазове са којима се суочавамо. 

Позивамо вас да нам се придружите на овом виртуелном догађају. Регистрације су обавезне и омогућене на: https://www.adriatic-ionian.eu/event/5th-annual-eusair-forum/registrations/.

На истој веб-страници доступно је више информација о форуму, укључујући детаљну агенду и листу говорника.