Радни састанак амбасадора Фабриција и министара за европске интеграције и здравља, о вакцинама за Србију и набавци медицинске опреме

23. децембар 2020. | Београд

Радни састанак амбасадора Фабриција и министара за европске интеграције и здравља, о вакцинама за Србију и набавци медицинске опреме

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са шефом Делегације ЕУ у Србији, амбасадором Семом Фабрицијем и министром здравља Златибором Лончаром о приоритетима вакцинације у нашој земљи, потребама за набавком медицинске опреме, те о даљем јачању здравствених капацитета за борбу против ковид пандемије.

Министар је истакла да су на радном састанку анализиране додатне могућности пренамене средстава са програма ЕУ ПРО плус чији је корисник Министарство за европске интеграције, а за потребе набавке медицинске опреме, фрижидера, замрзивача за дубоко замрзавање, миниванове за транспорт и дистрибуцију вакцина како би спремни дочекали вакцинацију.

Лончар је поручио да је вакцина најбољи одговор на тренутне епидемиолошке изазове и да је изузетно важно да се заједнички, кроз сарадњу и међусобну подршку на њих одговори.

Истакао је да је Србија прва у региону успела да обезбеди прве дозе, чиме отпочиње имунизација становништва.

Фабрици је нагласио да је сада преломни тренутак у борби против пандемије са доступним вакцинама и да се сви заједно морамо борити више него икад.

На састанку је поручено да ће ЕУ и Србија наставити блиско да сарађују и саговорници су се сложили о даљим хитним мерама које треба предузети, а за које ће ЕУ пружити директну хитну финансијску подршку, између осталог и за вакцине, стоји у саопштењу.

Европска унија од почетка пандемије помаже Србији, како финансијски тако и у виду хитне медицинске опреме и материјала.

Извор: Танјуг