Informacije Aktuelnosti

Joksimović i Lo Kašo: Srbija pokazala solidarnost s Italijom

12. jun 2020. | Beograd

Joksimović i Lo Kašo: Srbija pokazala solidarnost s Italijom

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorom Italije Karlom Lo Kašom o procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, predstojećim izborima, dijalogu Beograda i Prištine, kao i o aktivnostima dveju zemalja u saniranju posledica pandemije.

Joksimović je istakla da su Srbija i Italija odnosima koje su do sada izgradile, na političkom i ekonomskom planu, dodale i novu dimenziju visoke solidarnosti u vremenima  zahtevnim za građane obe zemlje.

„Kada je najpre Italija uputila pomoć našoj zemlji nakon katastrofalnih poplava 2014, a potom Srbija uzvratila kontingentom medicinske opreme krajem aprila ove godine, zajednički smo kao dve bliske evropske nacije i na taj način doprineli da građani bolje razumeju evropsku solidarnost na delu i koliko ona može da bude važna svakom pojedincu“, naglasila je Joksimović.

Lo Kašo je gest Vlade Srbije ocenio kao znak velikog prijateljstva sa građanima  Italije, što je pravi pokazatelj evropske solidarnosti kao jedne od temeljnih vrednosti Evropske unije.
Italijanski ambasador potvrdio je da će njegova zemlja, kao i do sada, aktivno podržavati pristupanje Srbije Uniji zalažući se za dosledno sprovođenje ključnih elemenata i principa kredibilne politike proširenja EU.   

Uz zahvalnost za političku i tehničku pomoć koju Italija pruža Srbiji na putu ka punopravnom članstvu u EU, Joksimović je naglasila da je Srbija u potpunosti posvećena sprovođenju reformi. One se, kako je rekla, ogledaju u usvajanju evropskih pravila i vrednosti, a pre svega doprinose razvoju države i društva u celini.

„Stoga je posebno važno da države članice EU prepoznaju napredak ostvaren  u poglavljima koja se odnose na vladavinu prava - 23 i 24, a koji je predstavljen u Izveštaju EK tzv. non-paper o napretku Srbije u oblasti vladavine prava, koji na  prilično balansiran način prepoznaje napredak i neka kašnjenja“, istakla je Joksimović. Otuda očekujemo da do kraja juna dobijemo saglasnost za otvaranje bar nekog od pet poglavlja za koje je Srbija spremna, dodala je Joksimović.

„Očekujemo, takođe, da će Italija nastaviti da nam pruža podršku za uključivanje Srbije u konkretne aktivnosti Unije kojima će se dodatno definisati budućnost evropskog kontinenta, kao što je usvajanje Ekonomskog investicionog plana za ZB i Zelena agenda“ rekla je ona. 

Joksimović i Lo Kašo su razgovarali i o aktivnostima Vlade Srbije koji su imali za cilj poboljšanje izbornih  uslova uz obostrano očekivanje da će predstojeći izbori proteći u dobroj, demokratskoj atmosferi. Takođe, bilo je reči o dijalogu Beograda i Prištine, kao i dosadašnjem zalaganju Srbije za stabilnost i saradnju u regionu.

Izvor: Tanjug