Nastavak uspešne saradnje sa Fondacijom Hans Zajdel

12. mart 2020. | Beograd

Nastavak uspešne saradnje sa Fondacijom Hans Zajdel

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se danas sa regionalnim direktorom Fondacije Hans Zajdel (HSS) za Jugoistočnu Evropu Klausom Fizingerom. Sagovornici su razgovarali o procesu evropskih integracija, reformama koje Srbija sprovodi na evropskom putu, pitanju aktuelne migrantske krize, situaciji u regionu, kao i o daljoj saradnji Ministarstva za evropske integracije i Hans Zajdel Fondacije.

Joksimović je istakla da je članstvo Srbije u Evropskoj uniji spoljno-politički prioritet i da smo posvećeni sprovođenju sveobuhvatnih reformi, pre svega, u oblasti vladavine prava i ekonomiji. Ona je dodala da su pozitivni rezultati u ovim oblastima potvrđeni kroz ulaganja velikog broja stranih investitora koji su prepoznali Srbiju kao stabilnog i pouzdanog partnera, i posebno istakla značaj Nemačke, kao najvećeg pojedinačnog donatora, koja je, u prethodne skoro dve decenije, donirala našoj zemlji oko 1,8 milijardi evra za razvojne projekte.

Srbija ima dugogodišnju uspešnu saradnju sa brojnim međunarodnim organizacijama i fondacijama,  gde  značajno mesto zauzima i nemačka fondacija Hans Zajdel, naglasila je Joksimović.
Govoreći o uspešnosti na planu realizacije zajedničkih obuka i seminara, kao i mnogobrojnih konferencija i okruglih stolova na kojima su razmatrana pitanja aktuelnih odnosa Srbije i Nemačke, jačanja političke i ekonomske saradnje dveju zemalja,  kao i napredak na planu evropskih integracija Srbije, ona je istakla da ovakva vrsta saradnje i podrške koju Nemačka pruža Srbiji doprinosi daljem jačanju ljudskih resursa i institucionalnih kapaciteta Srbije.

Fizinger je izrazio zadovoljstvo što ima priliku za ostvarivanjem bliže saradnje sa regionom, budući da su u njegovoj nadležnosti predstavništva Hans Zajdela u Beogradu, Zagrebu, Sofiji i Tirani. U tom smislu, Fizinger je posebno naglasio značaj dosadašnje saradnje sa Srbijom i izrazio nadu da će se ta saradnja produbiti sa novopostavljenim timom Kancelarije Fondacije Hans Zajdel u Beogradu, te da ćemo zajednički dodatno profilisati nove programe koji će još bolje oslikavati naše pozicije i očekivanja.

Izvor: Tanjug