EU fondovi 2016.

Muke lakše uz porodicu

21. april 2016.

Centar za pružanje mentalnih usluga, koji u Kikindi postoji od pre nepunu godinu, opravdava postojanje.

Više možete da pročitate ovde.


Probijen tunel kod Golubačkog grada

15. april 2016.

Na deonici puta Golubac - Donji Milanovac izvršen je proboj tunela na novoj zaobilaznici kod Golubačkog grada čime je eliminisana opasnost koju je saobraćaj, naročoto teških vozila, nanosio drevnoj tvđavi na ulazu u Đerdapsku klisuru.

Više možete da pročitate ovde.


Iz Brisela smo dobili pola miliona

15. april 2016.

Opština Ub odličan je primer koliko za uređenje i razvoj lokalne samouprave može značiti novac iz evropskih fondova. Ub je proteklih godina, kvalitetnim projektima, iz briselske kase &bdxuo;povukao&ldxuo; više od pola miliona evra.

Više možete da pročitate ovde.


EU izdvaja 15,4 miliona evra za poboljšanje života Roma u Srbiji

12. april 2016.

Pomoću sredstava EU u JKP &xuot;Gradska čistoća&xuot; zaposleno novih 20 radnika Samo za tekuće projekte kojima se na različite načine poboljšava život Roma u Srbiji Evropska unija izdvaja 15,4 miliona evra, a namera je da se uskoro pokrenu dva nova projekta čija će ukupna vrednost biti 14 miliona evra.Evropska Unija je donator sa najvećim brojem projekata za uključivanje, zapošljavanje i stanovanje Roma u Srbiji.

Više možete da pročitate ovde.


Obnovljivi izvori energije

5. april 2016.

Lokalna samouprava organizovala je u utorak 29. marta , u maloj sali gradske kuće konferenciju posvećenu početku realizacije projekta &bdxuo;Banatsko sunce za sve&ldxuo;, koji finansira EU kroz IPA program prekogranične saradnje Rumunije i Srbije.

Više možete da pročitate ovde.


Početak Programa za transfer tehnologije

5. april 2016.

Komercijalizacija rezultata naučnih istraživanja povezivanjem istraživača na fakultetima i institutima sa privatnim sektorom, kao i jačanje centara za transfer tehnologije na univerzitetima u Srbiji glavni su ciljevi Programa za transfer tehnologije (TTF) koji je na skupu održanom u Privrednoj komori Srbije predstavljen stručnoj javnosti. Ovaj program je deo Projekta podrške istraživanju, inovacijama i transferu tehnologije, vrednom 6,9 miliona evra, koji finansira Evropska unija sa 4,9 miliona evra iz pretpristupnih fondova (IPA 2013), a sufinansiraju Vlada Republike Srbije i domaći privatni sektor sa po milion evra.

Više možete da pročitate ovde.


EU će sa 24.800.000 eura sufinansirati projekte

Evropska unija će sa 24.800.000 evra sufinansirati projekte od strateške vrednosti za pogranični region Mađarske i Srbije, saopštila je danas Kancelarija Vlade Srbije za evropske integracije. U saopštenju je navedeno i da će poziv za podnošenje predloga projekata koji su u skladu sa relevantnim nacionalnim i regionalnim strategijama i imaju mogućnost da unaprede kvalitet života biti otvoren do 26. avgusta 2016.

Više možete da pročitate ovde.


Banatsko sunce za sve

30. mart 2016.

&bdxuo;Banatsko sunce za sve&ldxuo; predstavlja projekat međudržavne saradnje između Rumunije i Republike Srbije, finansiran od strane Evropske Unije u ukupnoj vrednosti od 854.000 evra. Ovim projektom predviđena je implementacija obnovljivih izvora energije u Pančevu, koji će se ujedno koristiti i u celom regionu za zagrevanje sanitarne vode, objasnila je Anđela Vila, PR menadžer projekta.

Više možete da pročitate ovde.


Naše pravo da živimo bolje

25. mart 2016.

U toku je realizacija Projekta &bdxuo;Podrška edukativnoj inkluziji Roma na svim obrazovnim nivoima i podrška samozapošljavanju u Požarevcu - Naše pravo da živimo bolje&ldxuo;. Vrednost projekta118.116, 86 evra.

Više možete da pročitate ovde.


Ruma:Dnevni centar

18. mart 2016.

Dnevni centar za osobe sa inteletualnim i mentalnim smetnjama počinje sa radom od 21. marta, a u rumskoj opštini se realizuje u okviru projekta &bdxuo;Unapređenje socijalne inkluzije osoba sa intelektualnim i mentalnim smetnjama&ldxuo;.Projekat se finansira kroz nacionalni IPA program EU.

Više možete da pročitate ovde.


Novo ruho o evropskom trošku

17. mart 2016.

Zrenjaninska hala &ldxuo;Medison&rdxuo; do kraja godine zasijaće u novom sjaju zahvaljujući sredstvima iz evropskih fondova, odnosno projektu prekogranične saradnje.

Više možete da pročitate ovde.


 

Počeo projekat unapređivanja javnih nabavki

13. mart 2016.

Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki saopštila je da je otpočeo Projekat koji podržava i finansira EU, s ciljem jačanja kapaciteta.Projekat ima 3 komponente: -usklađivanje zakonskog okvira u oblasti javnih nabavki sa direktivama EU  sudskom praksom Suda pravde EU -edukacija zaposlenih u Republičkoj komisiji u cilju efikasnije realizacije radnih aktivnosti, imajući u vidu naprednu praksu i iskustva administrativnog aparata država EU -upoznavanje opšte i stručne javnosti sa nadležnostima Republičke komisije i podizanje svesti o značaju njenih odluka.

Više možete da pročitate ovde


Saradnja sa Slovenijom

12. mart 2016.

Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki u Srbiji i slovenačka Državna revizijska komisija počeli su saradnju u okviru šestomesečnog programa &xuot;Jačanje zaštite prava u postupcima javnih nabavki&xuot;, koji finansira Evropska unija sa 250.000 evra radi unapređenja stanja u Srbiji u toj oblasti.

Više možete da pročitate ovde.


Vršac dobija auto-put

3. mart 2016.

Evropska unija odobrila 12 miliona evra za saobraćajnicu Beograd - Temišvar kroz južni Banat. U narednih desetak dana protokol sa Rumunima, prvi kilometri za dve godine. EU je odobrila 12 miliona evra za izradu projektno-tehničke dokumentacije i generalnog projekta auto-puta, koji će preko Pančeva i Vršca povezati Beograd sa Temišvarom. Predviđa se da bi prvi kilometri ove značajne saobraćajnice za južni Banat mogli da počnu da se grade već za dve godine.

Više možete da pročitate ovde


Solarni paneli

2. mart 2016.

Pančevo učestvuje u projektu prekogranične saradnje sa Rumunijom. Taj projekat podrazumeva korišćenje solarne energije za zagrevanje tople vode. Oko 900.000 eura je ukupan budžet projekta. Jedan deo finansira EU, drugi deo grad Pančevo i treći naravno Opština Lugaš. Ono što je najkarakterističnije za ovaj projekat jeste da je on po svojoj veličini, odnosno po površini sunčanih kolektora koji će biti postavljeni jedan od najvećih u jugoistočnoj Evropi.

Više možete da pročitate ovde.

 


Iz sredstva IPA više od 17 miliona evra

28. februar 2016.

U Kraljevu je nedavno održana prezentacija Lokalnog programa zaštite životne sredine za period 2016. do 2025. godine. Ovo je dokument koga po novom Zakonu o zaštiti životne sredine svaka lokalna samouprava mora doneti u narednih godinu dana. Strateški cilj aktivnosti po gradovima i opštinama jeste da Srbija što spremnije dočeka otvaranje pregovaračkog poglavlja 27 o životnoj sredini.

Vi[e možete da pročitate ovde.


Tesan prelaz kod Nakova

23. februar 2016.

Za proširenje i nadogradnju graničnog prelaza Nakovo - Lunga, otvorenog u novembru 2014, opština Kikinda konkurisala je zajedno sa rumunskim partnerom za sredstva iz IPA programa.

Više možete da pročitate ovde.


Korisne informacije o EU fondovima već na raspolaganju čitaocima

22. februar 2016.

Prateći savremene tokove ne samo u poljoprivredi već i u novim tehnologijama Udruženje novinara za poljoprivredu AGROPRESS predstavilo je svoj novi sajt. Ovaj projekat podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja. Zahvaljujući novim načinima plasiranja informacija, sada su poljoprivrednici, predstavnici institucija i investitori u mogućnosti da na jednom mestu pronađu veliki broj informacija iz oblasti proizvodnje, prerade i distribucije hrane.

Više možete da pročitate ovde.


Šta je IPARD

22. februar 2016.

IPARD program 2014 - 2020. je deo pretpristupne pomoći EU (IPA) koja je namenjenu ruralnom razvoju i okvirni iznos za period 2014- 202, i iznosi oko 175 mil evra (na ovaj iznos se dodaje i obaveza kofinasiranja iz nacionalnih sredstava).

Više možete da pročitate ovde.


Rešavanje problema odlaganja otpada u gradu - Radio Televizija Kragujevac - Javni servis Šumadije

21. februar 2016.

Za izgradnju i opremanje Regionalnog centra za upravljanje otpadom u Kragujevcu do sada je obezbeđeno nešto manje od 22 miliona evra.Deo sredstava, u iznosu od 19 miliona evra, obezbeđen je iz IPA fondova, dok je ostatak od 2,5 miliona, kragujevačka lokalna samouprava obezbedila iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

Više možete da pročitate ovde.


Prečistač otpadnih voda

21. februar 2016.

Projekat izgradnje fabrike za preradu otpadnih voda i kanalizacionog sistema u Kraljevu, a vredan 17 miliona evra, jedan je od prioritetnih, rečeno je prilikom predaje tehničke dokumentacije. Očekuje se da će za njega zajedničkom saradnjom Evropske unije, resornog Ministarstva i grada Kraljeva biti obezbeđeno finansiranje IPA fonda za 2017. godinu.

Više možete da pročitate ovde.


Pomoć za poljoprivrednike iz sedam opština u istočnoj Srbiji

18. februar 2016.

Poljoprivredni proizvođači iz sedam opština u istočnoj Srbiji će u narednim mesecima dobiti neke od paketa pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, saopšteno je danas na konferenciji o saradnji Srbije, EU i Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

Više možete da pročitate ovde.


Konferencija o projektima EU zazapošljavanje

18. februar 2016.

Srbija ima priliku da dobije sredstva za finansiranje raznih projekata iz fondova Evropske unije za zapošljavanje i socijalnu politiku (EaSI) i tako poboljša položaj korisnika socijalne zaštite, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.On je na početku informativnog skupa o tim fondovima rekao da je ovo prva godina da Srbija učestvuje u EaSI i dodao da je Evropska komisija za period od 2016. do 2020. obezbedila ukupno 919 miliona evra za zemlje članice unije i zemlje kandidate.

Više možete da pročitate ovde.


Otvorena novoizgrađena škola u Poljanama

18. februar 2016.

Selo Poljane diči se novim školskim zdanjem, izdvojenim odeljenjem matične osmoletke &bdxuo;Draževac&rdxuo; u kome će devojčice i dečaci završavati prva četiri razreda osnovnog obrazovanja. Novoizgrađena kuća znanja prostire se na 225 kvadratnih metara, ima tri učionice, zbornicu, ostavu, toalete i prilagođena je osobama sa invaliditetom. U krilo može da primi 30 učenika. Svečano je otvorena danas.

Više možete da pročitate ovde.


Najsposobnije novac već čeka

14. februar 2016.

Srbija od ove godine ima više mogućnosti za korišćenje sredstava fondova Evropske unije. Za pojedine programe konkursi su već otvoreni. O tome kako na najbolji način iskoristiti pruženu šansu razgovarali smo sa pomoćnicom ministra u Ministarstvu privrede za mala i srednja preduzeća Katarinom Obradović Jovanović.

Više možete da pročitate ovde.


Pančevo konkuriše za IPA projekte

13. februar 2016.

 Razgovori s partnerima iz Rumunije već su obavljeni. Dogovor je da Pančevo i naši susedi iz Rumunije konkurišu s tri projekta. Jedan bi se realizovao između opštine Dudeši Veke iz Rumunije sa zbratimljenim mestom Ivanovom, gde se predviđa rekonstrukcija stare ambulante u kulturno informativni centar. Novi prostor bio bi namenjen civilnom sektoru i deci. U okviru projekta &bdxuo;Regionalni centar za razvoj sporta&rdxuo;, predviđeno je da se podigne energetska efikasnost pančevačke Hale sportova.

Više možete dapročitati ovde.


Lakše do novca iz EU

10. februar 2016.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u saradnji sa Agencijom za regionalni razvoj Slovačke, realizuju Tvining projekat, odnosno obuku za izradu projekata koji se finansiraju iz pretpristupnih fondova.

Više možete da pročitate ovde.


Novac EU za poljoprivredu u drugoj polovini 2016.

12. februar 2016.

Poljoprivrednici u Srbiji će od druge polovine 2016. moći da se prijave za prve pozive za korišćenje pretpristupnih fondova za poljoprivredu (IPARD), a do kraja 2023. moći će da iskoriste 175 miliona evra. U ministarstvu poljoprivrede smatraju da bi udruženja poljoprivrednih proizvođača sada trebalo da pomognu članovima da se pripreme za korišćenje ovog novca. Kako navode, vode se razgovori sa bankama da se omoguće krediti poljoprivrednicima za potrebna ulaganja, budući da se novac iz IPARD fonda dobija tek nakon ostvarene investicije.

Više možete da pročitate ovde.


Projektna saradnja sa Rumunima

12. februar 2016.

Opština Žagubica je u programu prekogranične saradnje Srbija Rumunija u okviru četvrtog poziva konkurisala sa dva projekta: partnerstvo sa opštinom Rekaš i odnosi se na stvaranje uslova za zaštitu životne sredine kroz unapređenje tehničkih i ljudskih kapaciteta za gašenje požara, a drugi se odnosi na formiranje Gorske službe spasavanja na području opštine Žagubica i rađen je u partnerstvu sa Županijom, odnosno okrugom Mehedinci, sedište Tun Severin.Potpisivanjem ugovora o partnerstvu i razumevanju i saradnji u skladu sa konkursom dokumentacijom ispoštovana je standardna procedura kada je reč o projektima koje finansira Evropska unija. Ugovore je sa predstavnicima rumunskih opština potpisao zamenik predsednika opštine Žagubica Ljubiša Jovkić, koji je najavio dolazak delegacije Rumunije u Žagubicu krajem marta. Menadžer projekta Jovica Stojanović rekao je da karakteristika oba projekta jeste da se opština Žagubica od četiri prioriteta opredelila za zaštitu živote sredine, jer su analize pokazale da je smanjenje rizika od požara i te kako značajno u prethodnih pet godina jedan požar je bio nedeljno, a imali su velike posledice u vidu materijalne štete, kao i indirektnih troškova. Takođe je precizirao da su projekti dobro pripremljeni i osmišljeni, a s obzirom da je opština Žagubica konkurisala za sredstva, konačno mišljenje komisije očekuje se do kraja aprila meseca.

Izvor: www.danas.rs


Pomoć EU ugroženom stanovništvu

11. februar 2016.

Ksenija Milenković, V.D. direktora Kancelarije za evropske integracije prisustvovala je danas uz ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežanu Bogosavljević-Bošković, šefa Delegacije EU u Beogradu Majkla Devenporta i gradonačelnika Kraljeva Tomislava Ilića, primopredaji tehničke dokumentacije za projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže u Kraljevu, čiju je izradu EU finansirala sa 1,25 miliona evra.

Više možete da pročitate ovde.


Tri trase za žilu kucavicu Podrinja

5. februar 2016.

 Gradnja tunela ispod Kadinjače, decenijama najavljivana a neostvarena, sada se uz evropsku pomoć približava ostvarenju. Počinje izrada generalnog projekta za ovaj poduhvat, koji umnogome treba da olakša saobraćaj između Užica i Bajine Bašte pravcem kojim vijuga put zimi teško savladiv za teretnjake. Gradnja tunela je skupa investicija, ali je od značaja što se, evo, napokon otvara šansa za rešavanje važnog životnog pitanja stanovništva Podrinja, i sa područja Srbije i Republike Srpske.

Više možete da pročitate ovde.


Šabac dobija postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

2. februara 2016. ­

Radovi na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u Šapcu se privode kraju, a u toku je i obuka 16 radnika JKP &bdxuo;Vodovod Šabac&ldxuo;, koji će od marta raditi na postrojenju. Investicija za izgradnju ovog značajnog infrastrukturnog objekta vredna je blizu 20 miliona dinara, a najveći deo sredstava obezbedila je Evropska unija posredstvom IPA fondova.

Više možete da pročitate ovde.


Otvoren novi most

29. januar 2015.

Most u selu Subotica u opštini Svilajnac, čiju je izgradnju finansirala Evropska unija, juče su svečano otvorili zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Benedikt, direktor Kancelarije Vlade Srbije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević i predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović. Pomoć EU u obnovi Svilajnca od posledica poplava dosad je procenjena naoko 5,9 miliona evra kroz pretpristupne fondove IPA 2012 i IPA 2014, kao i projekte koji su finansirani kroz Fond solidarnosti.

Više možete da pročitate ovde.


Tvrđava u Baču ovog leta će sijati novim svetlom

29. januar 2016.

Opština Bač ovu godinu krenula je sa intenzivnim sređivanjem i promovisanjem Tvrđave u Baču,kulturno-istorijskog spomenika iz XIV veka, koji se nalazi na preliminarnoj listi UNESKO-a. Najveći deo opremanja finansiraće se preko projekta RRESSO, u okviru IPA programa prekograničnesaradnje Mađarska- Srbija, kojim je planirano postavljanje nove rasvete, video nadzora, ali i sređivanje prilaznog puta, izrada tehničke dokumentacije za rekonstrukciju ulazne kapije, kao i organizovanje vašara tradicionalnih zanata radi povećanja vidljivosti kako projekta, tako i sameTvrđave.

Više možete da pročitate ovde.Ekološki projekat za dva milion evra

28. januar 2016.

Grad Požarevac i rumunska opština Turn Severin planiraju da zajednički odaberu i realizuju ekološki projekat vredan dva miliona evra.Upravo zbog toga, izbor projekta iz oblasti zaštite životne sredine bio je glavna tema radnog sastanka održanog u Požarevcu povodom strategije korišćenja prirodnih resursa u okviru IPA programa prekogranične saradnje.

Više možete da pročitate ovde


Nakon poplava, sredstvima EU obnovljene škole u četiri grada

27. januar 2016.

Evropska unija obnovila je 15 škola oštećenih u poplavamau maju 201 4. godine, u šta je uložila 1,8 miliona evra iz Programa pomoći poplavljenim područjima.Obnovljene su osnovne i srednje škole, kao i jedan vrtić, u Obrenovcu, Svilajncu, Paraćinu i Šapcu. Najviše škola obnovljeno je u Obrenovcu: tri osnovne itri srednje škole, kao i jedno istureno odeljenje. U obnovu obrenovačkih škola - radove na čišćenju, građevinske radove, kupovinu nameštaja i učila - uloženo je više od 860.000 evra. Obnova je počela u najviše oštećenoj Osnovnoj školi &bdxuo;Jovan JovanovićZmaj&xuot;, koju pohađa oko 1 .500 đaka, a u kojoj su bili poplavljeni prizemlje i sve učionice, biblioteka, prostorije za celodnevni boravak dece, kuhinja, kancelarije i sala za fizičko vaspitanje.

Više možete da pročitate ovde.


Ove godine agraru 175 miliona evra iz EU

25. januar 2016.

Ove godine srpskom agraru biće na raspolaganju 175 miliona evra iz IPARD programa, što će biti veliki podstrek za proizvođače da apliciraju za ta sredstva, kako bi unapredili proizvodnju na svojim gazdinstvima. Za evropski novac moći će da konkurišu ratari, mlekari, proizvođači mesa, povrća i voća. Iz tog razloga, Regionalna razvojna agencija &bdxuo;Bačka&ldxuo;,organizovala je skup gde su domaćim proizvođačima predočena slovenačka iskustva u korišćenju novca iz Evropske unije u oblasti vinarstva i vinogradarstva.

Više možete da pročitate ovde.


Tunel ispod Kadinjače Filipović:od velikog značaja za region

25. januar 2016.

U prostorijama Delegacije Evropske unije u Srbiji održan je prvi radni sastanak oko realizacije strateškog projekta &bdxuo;Tunel Kadinjača&ldxuo;, za čije finansiranje su izdvojena sredstva iz poziva prekogranične saradnje IPA Leftover 2011 SRB-BiH,čiji je nosilac opština Bajina Bašta.

Više možete da pročitate ovde.


Oaza na Staroj planini

25. januar 2016.

Bivša karaula u staroplaninskom selu Dojkinci, udaljenomnekih četrdesetak kilometara od Pirota, postala je Planinarski dom.Po okončanju rekonstrukcije koja je trajala od polovine prošle godine,nadogradnjom i adaptacijom je korisna površina povećana sa prvobitnih 120 naviše od 540 kvadrata.

Više možete da pročitate ovde.


Zajednički brdsko- planinskim biciklističkim stazama

20. januar 2015.

Opštine Golubac i Berzaska, u partnerstvu sa asocijacijom &bdxuo;Bike Attack&ldxuo; zajednički realizuju projekat&bdxuo;Planinske biciklističke staze u regionu Banata&ldxuo;. Ovaj projekat ima za cilj promociju mauntin-bajk turizma u dunavskoj klisuri i unapređenje saradnje među ljudima koji žive uz rečnu granicu između Srbije i Rumunije.

Budžet projekta je 260.661 evro, a sufinansiran je od strane Evropske unije.

Više možete da pročitate ovde.


Voda prva briga

18. januar 2016.

Minula godina bila je u znaku realizacije velikih projekata vodosnabdevanja. U gradnju vodoizvorišta &xuot;Jelak Smonice&xuot;, lociranom na levoj strani Peka, uloženo je108 miliona dinara, koje su zajedno obezbedili država i lokalna samouprava.Dva nova bunara, zajedno sa već postojećim, obezbeđuju 65 litara vode u sekundi,što je dovoljno za potrebe žitelja Velikog Gradišta, Požežena, Kusića i Belog Bagrema. Takođe, obezbeđen je i agregat kako bi vodosnabdevanje bilo redovnoi prilikom nestanka električne energije.

Više možete da pročitate ovde.


Jedini u Srbiji studentima ponudili učenje na daljinu

15. januar 2015.

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu jedini je fakultet iz ove grupacije u Srbiji koji je svojim studentima ponudio i mogućnost učenja na daljinu.

&xuot; Učenje na daljinu rezultat je IPA projekta koji smo prošle godine završili u saradnji sa Nacionalnom akademijom sporta &xuot;Vasil Levski&xuot; u Sofiji, a koji nam je omogućio da akreditujemo program učenja na daljinu&xuot;, kaže profesor dr Milovan Bratić, dekan Fakulteta sporta

Više možete da pročitate ovde.


Do moderene opreme kroz prekograničnu saradnju

14. januar 2016.

JP Aerodrom Niš i regionalna administacija Regiona Sofija, do 18.januara,apliciraće projektom pod nazivom &xuot;Planiranje mera zaštite od požara i elementarnih nepogoda u prekograničnom regionu&xuot; na prvi poziv za prikupljanje predloga projekata Inerreg-IPA programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija, koji se finansira iz pretpristupne pomoći Evropske unije.Aerodrom Niš i sofijska regija ocenili su da je za realizaciju ovog projekta potrebno400 hiljada evra, a novcem bi bila nabavljena najmodernija tehnička oprema za reagovanje u vanrednim situacijama.

Više možete da pročitate ovde.


Sa EU uređuju bolničku zgradu

11. januar 2016.

Grad Požarevac i u 2016. godini nastavlja sa realizacijom projekata u okviru prekogranične saradnje sa Rumunijom, koji će se finansirati iz IPA fondova Evropske unije. Grad je već učestvovao u programu prekogranične saradnje, okončanom u junu prošle godine, završetkom prve faze radovana novoj bolničkoj zgradi,koja je godinama bila van funkcije i polako propadala. U nju je iz stare bolničke zgrade, koja se nalazi u istom krugu, preseljeno20 ambulanti ginekologije, hirurgije i ortopedije.

Više možete da pročitate ovde.


Saradnja Bugarske i grada Niša

9. januar 2016.

Predstavnici Opština Medijana i Crveni krst u Nišu potpisali su ugovor o zajedničkom učešću u realizaciji prekograničnih projekata sa bugarskim gradom Vracom. Vrednost projekta koji se odnosi na Opštinu Medijana je 80 000 evra.

Više možete da pročitate ovde.


Dva projekta inkluzije

4. januar 2016.

Predstavnici Opštine Ruma potpisali su nedavno ugovor sa delegacijom Evropske unije u Srbiji o finansiranju i implementaciji dva projekta u okviru drugog poziva IPA Socijalna inkluzija. Kroz projekat &bdxuo;Jačanje socijalne inkluzije odraslih sa smetanjama u razvoju&xuot;, Opština Ruma će u saradnji sa Centrom za socijalni rad,pored brojnih aktivnosti, proširiti usluge Dnevnog boravka za ovu grupu , a za to će joj EU obezbediti sredstva u iznosu od 1 97.575 evra.

Više možete da pročitate ovde.