Ј. Јоксимовић и Путрих: Мир, слобода и демократија најважније европске вредности

22. март 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић и Путрих: Мир, слобода и демократија најважније европске вредности

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се са делегацијом немачке покрајине Хесен коју је предводила министар за савезна и европска питања Луција Путрих.

Јадранка Јоксимовић упознала је чланове делегације са будућим активностима Србије у процесу европских интеграција. Подсетила је да смо у досадашњем процесу приступања отворили 16 поглавља, од којих су два привремено затворена. Истакла је да Србија - у односу на Стратегију кредибилног проширења ЕУ, разуме да је 2025. година отворена перспектива пријема у чланство, уколико и ми као кандидат и ЕУ будемо испунили оно што смо преузели као обавезу. Министар је изразила мишљење да би на политику проширења требало гледати као важан део унутрашњег реформског процеса и саме ЕУ.

Јоксимовићева је указала да чланство у ЕУ остаје спољнополитички приоритет Србије, да је наша држава посвећена евроинтеграцијама и реформама. Посебно је, у том смислу, акцентовала реформе у поглављима 23 и 24 - односе се на владавину права. Обавестила је Путрих да је Влада прихватила и уважила све препоруке Венецијанске комисије око Уставних амандмана у области правосуђа и спровела транспарентан и инклузиван процес јавне дебате. Напоменула је и да је Влада усвојила Закон о бесплатној правној помоћи као и Закон о заштити података личности, да су у припреми Закон о спречавању корупције, Закон о пореклу имовине и нова медијска стратегија. Све то, истиче Јоксимовић, представља важан корпус активности из области поглавља 23 и 24, а на основу којих се доносе одлуке и о отварању других поглавља.

Министар је навела и да грађани знају да је ЕУ највећи донатор средстава са развој државе и да Србија не посматра ЕУ као банкомат, већ као систем најбољих норми и вредности који побољшавају квалитет и животни стандард грађана.

Јадранка Јоксимовић обавестила је Луцију Путрих о негативном развоју у дијалогу Београда и Приштине, имајући у виду да Приштина - за разлику од Београда, за 6 година није испунила ниједну одредбу из Бриселског споразума, а при том је додатно донела нелегалну унилатералну одлуку о увођењу тарифа за робу из централне Србије, што онемогућава наставак дијалога. Министар је нагласила да је Србија доказала своју опредељеност за мирним начином решавања отворених питања, али и да је за било какво решење неопходна и воља друге стране које очигледно нема.

Министар покрајине Хесен Луција Путрих изјавила је да постоји политичко разумевање да је Западни Балкан, и посебно Србија, важна за ЕУ.  Објаснила је и да би пре пријема Србије у ЕУ требало испунити одређене услове, пре свега у сегменту владавине права, то су поглавља 23 и 24, чиме ће наша држава бити спремнија за придруживање. Луција Путрих изразила је очекивање да се започете активности интензивирају и да су значајне за укупан процес преговора. Она верује да ће се после избора за ЕП, политика проширења поново актуелизовати. Саговорнице су се сложиле  да је важно да ЕУ и Србија наставе да промовишу европске вредности - мир, слободу и демократију.

Јадранка Јоксимовић је напоменула да је за нас подршка Немачке у процесу европских интеграција драгоцена. Захвалила је на вишегодишњој и континуираној техничко-развојној помоћи Србији - у последњих 15 година, та држава определила је више од 1,8 милијарди евра бесповратних средстава за бројне развојне пројекте у нашој земљи.

На састанку је констатовано  да су односи две државе на високом нивоу, да постоји обострана опредељеност за јачање свеукупне сарадње, да је Немачка значајан економски и политички партнер Србије и важна подршка у процесу европских интеграција.

Извор: Танјуг