Влада усвојила ревидирани Национални програм за усвајање правних тековина Европске уније

01. август 2014. |

Влада Србије, на јучерашњој седници, усвојила је ревидирани Национални програм за усвајање правних тековина Европске уније (НПАА), који представља детаљан, вишегодишњи план усклађивања домаћих прописа са правним тековинама ЕУ, али уједно и план изградње институција за примену тако усаглашеног правног поретка. Овај програм реализоваће се у периоду до 2018. године, која је рок утврђен за постизање потпуне унутрашње спремности за приступање наше земље Европској унији.

У изради НПАА учествовали су представници свих државних органа и организација, регулаторних и независних тела, као и представници Народне скупштине. НПАА је израђен тако да повезује европско законодавство и домаћи правни поредак, како би се у сваком тренутку пратили темпо, обим и квалитет усклађивања законодавства. Право Уније подељено је у складу са надлежношћу државних органа у 35 поглаља, чиме је омогућено и редовно планирање и праћење њихових законодавних активности.

Планови наведени у НПАА послужиће као основ за дефинисање мера и активности у наставку преговора о приступању РС Европској унији. Након нове фазе у процесу приступања Србије ЕУ - ступања на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању од 1.септембра 2013. године, као и отпочињања преговора о чланству у ЕУ, одржавањем Међувладине конференције у Бриселу 21. јануара 2014. године, било је потребно да се припреми Прва ревизија НПАА, усвојеног у фебруару 2013.  Тиме се, у новим условима, постиже да овај документ одсликава прецизне планове у вези са свим обавезама и реформама које ће Србија реализовати како би испунила критеријуме за чланство у Унији.

Како се правне тековине Европске уније стално развијају, очекује се да ће НПАА повременим ревизијама и убудуће бити прилагођаван променама права Европске уније.

Влада је задужила Канцеларију за европске интеграције, да као и до сада, подноси редовне тромесечне извештаје о спровођењу НПАА.

Национални програм за усвајање правних тековина Европске уније представља наставак Националног програма за интеграцију (НПИ) који је реализован у периоду од 2008. до 2012. и обезбеђује контитуитет процеса усклађивања домаћег законодавства са правним тековинама ЕУ.