Одбор за стабилизацију и придруживање ЕУ и Србије одржао први састанак

04. март 2014. |

Одбор за стабилизацију и придуживање одржао је први састанак након ступања на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) Европске уније и Србије 1. септембра 2013. године. Представници Републике Србије и Европске комисије разматрали су спровођење Копенхашких критеријума за придруживање ЕУ и спровођење ССП. У конструктивним расправама разматране су кључне реформе које се спроводе пре свега за добробит грађана Србије.

Првим састанком су копредседавали Срђан Мајсторовић, заменик директора Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије (КЕИ) и Жан-Ерик Паке, директор Генералног директората Европске комисије за проширење.

Одбор је анализирао напредак Србије у спровођењу политичких критеријума. Наглашена је важност консултација са заинтересованим странама у поступку доношења закона, као и улогу Народне скупштине у надзору над извршном влашћу. Подвучена је улога независних регулаторних и контролних тела и важност делотворног реаговања на њихове закључке. Поздрављено је усвајање стратегије реформе државне управе и расправљало се о реформи локалне самоуправе у Србији. Такође је наглашен значај јачања инклузивне регионалне сарадње.

Одбор је подстакао Србију да убрза реформе у области владавине права и правосуђа. Подвучена је потреба ефектног и правовременог спровођења реформи у области владавине права кроз адекватну расподелу средстава, редовно праћење и ефикасне координационе механизме. Одбор је поздравио усвајање стратегије реформе правосуђа и акционог плана за њено спровођење и истакао да предстоје напори на унапређењу независности, функционисања и ефикасности судства. Позитиван корак представља усвајање стратегије за борбу против корупције и пратећег акционог плана. Треба ојачати проактиван приступ у истрагама случајева корупције. Постизање добрих резултата у борби против организованог криминала и даље је приоритет. Поздрављено је усвајање свеобухватне стратегије за борбу против дискриминације и наглашена важност заштите права мањина, укључујући Роме и ЛГБТ популацију. Тим поводом Одбор је охрабрио Србију да заврши и усвоји одговарајући акциони план. Констатовано је да су напори које Србија чини на пољу економске и социјалне инклузије Рома важан елемент решења проблема неоснованих захтева за азил у ЕУ и државама Шенгена.

Одбор је такође анализирао економске критеријуме. Констатовaно је релативно побољшање српске економије у 2013. години. Подвучена је потреба да се улажу даљи напори ка постизању фискалне консолидације како би се одговорило на растући јавни дефицит и дуг. Треба убрзати структурне економске реформе, посебно у области пословног окружења, како би се стимулисао развој и конкурентност. Процес реструктурирања јавних предузећа треба, заједно с другим реформама, после избора наставити без одлагања, како би се смањило присуство државе у привреди. Европска комисија ће помоћи Србији у унапређењу економског управљања.

Што се тиче спровођења ССП, Одбор је приметио да се на задавољавајући начин спроводи ССП, као и претходни Привремени споразум о трговини и сродним питањима. Генерално, либерализација трговине коју су омогућила ова два уговора допринела је великом порасту српског извоза у ЕУ: преко 60% у периоду од 2010. до 2013. године.

Одбор је размотрио стање у разним областима које регулише ССП и приметио напредак у области трговине, индустрије, царине и опорезивања, пољопривреде, унутрашњег тржишта и конкуренције, иновација, информационог друштва и социјалне политике, транспорта, животне средине и енергије. Истакнуте су области у којима треба појачати напоре, као што је област унапређења контроле државне помоћи.
Одбор је, на крају, размотрио опсежну финансијску помоћ Европске уније Србији. ЕУ ће наставити да подржава Србију у процесу приступања, и финансијски. Близу 1,5 милијарди евра одобрено је за подршку приступању Србије од 2007. године. Од 2000. године, ЕУ, заједно са својим државама чланицама, убедљиво је највећи донатор са 75% укупне бесповратне помоћи које је Србија примила.

Обе стране су се сложиле да ће Одбор за стабилизацију и придуживање наставити да игра важну улогу у обезбеђивању континуитета процеса стабилизације и придруживања као и  правилно спровођење обавеза предвиђених ССП-ом, као важан форум за оцењивање напретка у процесу приступања уопште.