Европски парламент усвојио резолуцију о напретку Србије

19. април 2013. |

Посланици Европког парламента усвојили су 18. априла, великом већином, резолуцију о напретку Србије у европским интеграцијама коју је предложио известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин.

У извештају се хвале напори Србије да унутрашњим реформама достигне европске стандарде, а Европском савету се предлаже да што је пре могуће додели Србији датум почетка преговора се ЕУ.

Кацин је јуче, на пленарној седници ЕП на којој је разматран извештај о напретку Србије, позвао Европски савет да одреди датум за почетак приступних преговора Србије и ЕУ и изразио је наду да ће дијалог Београда и Приштине донети резултате до краја седмице.

Европски комесар за проширење Штефан Филе, који се такође обратио посланицима у ЕП, оценио је да је Кацинов извештај свеобухватан и да добро одражава напредак Србије.

"Поново смо дошли до преломне тачке. Надам се да Приштина и Београд могу да постигну нове резултате у дијалогу и да ће се он окончати јасним споразумом, у интересу Србије и Косова, као и њихових грађана, Балкана и саме ЕУ", рекао је Филе.

Европски комесар је, такође, нагласио подршку храбрим потезима српске владе у напорима да се постигне решење.

Текст усвојене резолуције ЕП можете видети овде.