Потписан меморандум о сарадњи у интеграцијама у ЕУ

18. март 2005. |

БЕОГРАД, 18. марта 2005. - Мађарска се залаже за интеграцију земаља Балкана у Европску унију и сматра да тај процес треба да се одвија без промена граница у Европи и `без великих ломова`, рекао је данас у Београду политички директор мађарског Министарства спољних послова Иван Удварди, преноси агенција Бета.

`Наш став је да се не могу стварати нове границе у Европи`, рекао је Удваради након потписивања Меморандума о сарадњи у области интеграција у Европску унију између Мађарске и Србије.

Меморандум, који даје институционални оквир за преношење искустава Мађарске на путу у ЕУ Србији, потписали су Удваради и директор Канцеларије Владе Србије за придурживање ЕУ Радмила Миливојевић, у амбасади Мађарске у Београду.

Удварди је нагласио да је један од приоритета спољне политике Мађарске преношење искустава на путу у ЕУ и унапређење процеса европских интеграција. Он је оценио да је `изузетно значајно за стабилност у региону, али и у Европи да се процес интеграције у ЕУ одвија без великих ломова`.

`Ми са нашим пријатељима и партнерима доследно радимо да све земље, које испуне услове, постану чланице ЕУ. У те пријатеље убрајамо Србију`, рекао је Удварди, нагласивши да процес проширења Уније није окончан, након прошлогодишњег проширења на 10 нових чланица, укључујући Мађарску.

Радмила Миливојевић је указала да је важна порука да главни део посла треба да буде урађен у Србији, као и да мора постојати национални консензус о интеграцији у ЕУ, јер то, како је нагласила, није ствар владе, већ целе земље и њених грађана.

`Србија нема алтернативу. Европска будућност је циљ свих њених грађана`, рекла је она, захваливши се Мађарској на изузетној подршци и помоћи Мађарске у напорима да се у процесу европске интеграције не дође до застоја.

Према њеним речима, властима Србије је потребна помоћ у припремама за интеграцију у ЕУ, јер постоје бројна питања и дилеме, а сам процес је доста болан и нимало лак.

Она је рекла да меморандума с Мађарском пружа до сада најконкретнији и свеобухватан облик сарадње, у односу на постојеће облике сарадње с другим чланицама ЕУ, укључујући Словенију.

Удварди је навео да је меморандумом о сарадњи у првој фази, у периоду од шест месеци након потписивања, предвиђено 19 пројеката које ће финансирати Мађарска. Ти пројекти се односе на ширење знања о ЕУ, а партнер у њиховој реализацији биће Институт за европске институције Универзитета у Сегедину.

Остали пројекти ће се односити на области културе, медија, шенгенске зоне, а међу најважнијима ће бити пројекат о европском безбедносном систему.

Удварди је рекао да је планирано да се касније у сарадњу између Мађарске и Србије укључе и друге чланице ЕУ како би сарадња и помоћ били што целисходнији. Нагласио је да ће сарадња трајати све док СЦГ не постане чланица ЕУ, наводи се на крају извештаја агенције Бета.