Интервју Секретара Канцеларије дневном листу ,,Политика"

29. јул 2004. |

Преносимо у целости интервју Секратара Канцеларије за придруживање Европској унији, госпође Радмиле Миливојевић, дневном листу "Политика", 29. јула 2004. године:


НА ПУТУ КА ЕВРОПИ

Одлука у рукама политичара

Србија нема времена за губљење, каже Радмила Миливојевић из владине канцеларије за придруживање ЕУ

До краја септембра Европска комисија очекује од државне заједнице да изађе са јединственим текстом акционог плана за спровођење приоритета из „европског партнерства”, документа који се тиче реформи које у наредним месецима СЦГ треба да спроведе са циљем усвајања европских стандарда и укључења у европске интеграције.


Директор Директората Европске комисије Рајнхард Прибе изјавио је недавно у Подгорици, где је одржан пети састанак „унапређеног сталног дијалога” да су, осим сарадње са Хашким трибуналом, веома важни предуслови „за било какав даљи напредак Србије и Црне Горе” потпуно поштовање Уставне повеље и заједничких институција. „У сваком случају, очекујемо даљи напредак у спровођењу реформи”, рекао је он, наглашавајући истовремено да је Европска комисија разочарана, јер види да недостају координација и заједничке активности између Србије и Црне Горе. А Србији и Црној Гори, као земљи важној за овај регион, место је у Европи.


Дакле, из Европе опет нам подвлаче обавезе, критикују нас, али и охрабрују.

Свако за себе


Како ми, тренутно, гледамо на оно што нам предстоји на европском путу? О томе смо разговарали са Радмилом Миливојевић, шефом Канцеларије Владе Србије за придруживање Европској унији, која је такође учествовала на подгоричком састанку, за који каже да, фактички, представља почетак разговора о „европском партнерству”, у којем су формулисани приоритети, у тачно одређеним роковима.


Подсетимо, „европско партнерство”, усвојено у јуну на састанку Савета министара ЕУ, својеврсно је обећање Европске комисије Србији и Црној Гори, као и осталим земљама нашег региона, да имају европску перспективу.


Истичући да је тема овог унапређеног дијалога била разматрање стања реформи и напретка у појединим областима, како би се видело докле смо стигли са оним што морамо да урадимо, она наглашава да се ишло чак и даље. Причало се о краткорочним (ономе што треба урадити за годину дана), средњорочним (за две, три године) и дугорочним приоритетима (за четири године), иначе тако предвиђеним у „европском партнерству”.


- Закључак Европске комисије јесте да је очигледан напор и да има одређеног помака, и у Србији и у Црној Гори, у том законодавно-реформском делу. Али, оно што апсолутно одсуствује јесте координација и сарадња између две државе чланице и фактички врло изолован рад, сваке код себе - каже Миливојевић, додајући да нам је јасно стављено до знања да Европска комисија инсистира на свеобухватном акционом плану за спровођење приоритета из „европског партнерства” за државну заједницу СЦГ.


Пре неколико дана из канцеларије државне заједнице стигао је „предлог матрице”, који се готово поклапа са предлогом из Србије, али, према речима нашег саговорника, нема никаквог показатеља како реагују на то у Црној Гори, која, иначе, заговара два акциона плана.


Будући да Европска комисија очекује практично за месец дана свеобухватан програм државне заједнице, Миливојевић наглашава да „Србија нема времена за губљење”, објашњавајући да су одавде, односно из Министарства за економске везе са иностранством, већ неколико пута предлагани разговори око интерног тржишта.


- И поред интензивних напора да кроз техничка решења покушамо да превазиђемо проблем, Црна Гора није прихватила тај разговор, већ су сматрали да га треба одложити за касније. Око неких ствари јесу направљени помаци, али они нису такви да значе драматичан пробој, тако да критична маса питања хармонизације интерног тржишта и даље стоји - оцењује она.

Уморни од исте реторике


Зато је делегација владе Србије на недавном састанку у Подгорици истакла да „разговор о овој теми апсолутно превазилази ниво стручних тимова и да они морају и у једној и у другој држави чланици да добију другачији политички мандат, јер у овом којим је дат апсолутно нема помака”.


Наглашавајући да у највећем делу трговинске политике државна заједница нема изворне надлежности и да може да добије само оне које јој договором повере државе чланице, а да, очигледно, Црна Гора није спремна на то већ две и по године, Миливојевић указује да „на нивоу Савета за европске интеграције СЦГ морају да се постигну договори који ће нам трасирати правац како даље”.


- Какав ће даљи развој бити то је апсолутно у рукама највишег политичког нивоа, председника влада Србије и Црне Горе, односно Савета за европске интеграције СЦГ, чија је структура таква да представља адекватан политички форум да се ова питања разреше - наглашава Миливојевић.


Сазнајемо да је следећи „дијалог” заказан за крај октобра.


- Мислим и да је Комисија прилично уморна од једне те исте реторике и да предстоји период одређеног притиска, јер цео регион мора да иде неким темпом. ЕУ неће дозволити заостајање региона, јер то има и своје конотације, политичке и безбедносне. А само „европско партнерство”, односно процес стабилизације и придруживања за то је најважнији инструмент - закључује Радмила Миливојевић.

 

Биљана Чпајак, новинар дневног листа «Политика»