Влада ће остварити претпоставке за добијање позитивне Студије изводљивости

02. фебруар 2005. |

Београд, 1. фебруар 2005. године - Влада Републике Србије одржала је данас седницу посвећену придруживању Европској унији, на којој је потпредседник Владе Мирољуб Лабус поднео Извештај са Шестог састанка `Унапређеног сталног дијалога` са Европском комисијом, који је одржан 27. и 28. јануара у Београду.

Лабус је, између осталог, истакао да је састанак са представницима Европске комисије био веома успешан и указао на то да је то био последњи састанак те врсте пре добијања позитивне Студије изводљивости.

На седници је усвојен Закључак у коме се наводи да Влада Србије високо цени и поштује патриотску, моралну и часну одлуку генерала Владимира Лазаревића да у интересу земље добровољно оде у Хаг. Влада ће дати све потребне гаранције Међународном кривичном трибуналу за то да генерал Лазаревић буде пуштен на слободу до почетка суђења. Такође, Влада је наложила Министарству финансија да обезбеди сву потребну помоћ за породицу генерала Лазаревића.

У Закључку се истиче да ће Влада учинити све да омогући напредак у сарадњи са међународним кривичним трибуналом у виду нових добровољних предаја, као и да је спремна на то да пружи гаранције преосталим оптуженим.


Влада ће на време остварити све битне претпоставке за добијање позитивне Студије изводљивости, после чега следи отварање преговора за закључивање Споразума о стабилизацији и придруживању Европској унији, закључено је на седници.