Представљени приоритети луксембуршког председавања ЕУ

12. јaнуар 2005. |

БЕОГРАД, 12. јануара 2005 - Земље западног Балкана имају европску перспективу, а почетак преговора с Хрватском даће подстрек другим земљама региона на том путу, рекао је премијер Луксембурга, председавајуће земље ЕУ, Жан Клод Јункер (Jean Claude Juncker).

Јункер је, представљајући програм председавања ЕУ у Европском парламенту, рекао да је за западни Балкан, општи оквир деловања Еуропске уније утврђен солунском агендом, која даје европску перспективу земљама западног Балкана.

Као приоритете луксембуршког председавања ЕУ, Јункер је навео постизање договора о европском буџету за период 2007- 2013. године до краја јуна и упозорио да ће се, ако до тада не буде постигнут договор, то одразити на изазове проширене Уније.




Он је, такође, рекао да је потребна реформа Лисабонске стратегије која предвиђа да ЕУ до 2010. године постане најконкурентнија привреда у свету, пошто садашњи резултати у примени те стратегије нису довољни.

Међу приоритетима председавајућег ЕУ су спровођење програма о стварању простора слободе, безбедности и правде, као и борба против тероризма.

Приоритети и агенда Луксембуршког председавања ЕУ:




http
://www.eu2005.lu/en/presidence/priorites_et_pgm/index