Студенти и стручњаци из СЦГ лакше до виза за ЕУ

10. јaнуар 2005. |

Брисел, 10. јануара 2005 - Студенти, научници и стручњаци из Србије и Црне Горе и других земаља западног Балкана одсада ће много лакше и по `убрзаном поступку` добијати визе за улазак на територију ЕУ, ако тамо иду с циљем усавршавања и `стицања додатних знања`, одлучио је Савет министара ЕУ, а преноси агенција Бета.

Ова одлука је почетком јануара ступила на снагу и односи се на студенте, средњошколце, професоре, научнике који за усавршавање и `пренос знања` не примају никакву зараду, као и лица која у ЕУ долазе да волонтирају.

Визе и дозволе за привремени боравак биће издаване на рок до годину дана, а изузетно и дуже, наводи се у уредби ЕУ.

Посебан поступак важи за специјализацију у медицини и државе европске двадесетпеторице морају понаособ одлучити да ли ће прихватити студенте и стручњаке из `трећих земаља` који желе да се усаврше на том пољу.

Свака земља чланица ЕУ може само на своју територију ограничити боравак студентима и стручњацима из СЦГ и земаља западног Балкана, али се у уредби Савета министара ЕУ наглашава да олакшице за кретање по више земаља Уније треба дати посебно кад је у питању њихово учешће у програмима ЕУ који захтевају приступ образовним установама у више држава.

У одредби Савета министара Уније се истиче да, ако то дозвољавају закони земље ЕУ у којој се налазе, студенти током специјализације у ЕУ могу радити да би зарадили додатна средства за покривање трошкова боравка.

Такодје се наглашава да лице које жели да добије визу, односно боравак до годину дана у циљу усавршавања и `добровољне мисије`, мора доказати да располаже средствима за покривање трошкова боравка, да има повратну авионску или другу превозну карту, да је здравствено осигурано и не представља опасност по јавни ред И безбедност држава ЕУ.

Државе ЕУ ову уредбу треба да унесу у своја законодавства најкасније до 1. јанура 2007. године, али је могу одмах примењивати.